Цецо Цветанов Джон Маккейн igСъобщава официалният сайт на ПП ГЕРБ
06.02.2016

«Цветанов участва във Вашингтон във форум за заплахите от Ислямска държава

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов участва в кръгла маса на тема «Ислямска държава — глобален проблем и истинска заплаха за Балканите». Цветанов е на работно посещение в САЩ, където вчера участва и в Молитвената закуска при президента Барак Обама.

 

В своето изказване пред форума Цветан Цветанов представи визия за утрешния ден – демократични общества, неподвластни на ксенофобията и реакционерството.

 

Цветанов изрично подчерта, че трансатлантическото сътрудничество е един от най-добрите способи за преодоляване на сегашните затруднения, за решаване на съществуващите предизвикателства, защото само при наличието на силни, взаимно подпомагащи се Америка и Европа е възможно постигането на горните резултати.

 

В дискусията, посветена на опасностите от Ислямска държава, участваха сенатор Джон Маккейн, други видни американски конгресмени и сенатори, както и политически лидери от Централна и Източна Европа. По време на задълбочената дискусия бяха изведени основните предизвикателства пред региона, Европа, САЩ и света — задълбочаващо се разделение между бедния Юг и богатия Север, което води след себе си засилен имигрантски натиск, базиран на икономическа основа; несигурността в Близкия Изток и Северна Африка, поради която миграционния натиск се допълва и от хора, бягащи от войната и страданията по своите земи. Като допълнителни, но не по-маловажни, предизвикателства бяха посочени терористичната активност в Близкия Изток, Северна и Субсахарска Африка, в Афганистан и Пакистан. В допълнение към горните предизвикателства, налице е и труден достъп на една голяма част от човечеството до качествена храна и вода, до образование, до елементарни човешки потребности. Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че са необходими съвместни усилия в насока по-добър бъдещ свят, свободни и демократични общества, образовани и духовно извисени деца.

 

След кръглата маса Цветан Цветанов проведе двустранни срещи с регионални политически лидери».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;