EС наподобява оркестъра, който свири на «Титаник», заяви премиерът на Италия Матео Ренци в интервю за Bloomberg. Според политика, ЕС трябва да последва примера на неговата страна и да промени своя неправилен бюрократичен подход, а също да търси сдобряване с Русия.

 

Премиерът на Италия Матео Ренци разкритикува опитите на другите лидери на ЕС да обуздаят настоящата криза. Те нямат ясна стратегия, заяви той в интервю за агенция Bloomberg. Премиерът на Италия отбеляза, че неговите колеги от другите страни трябва да последват примера на Италия, за да се справят със ситуацията.

 

«EС е като оркестъра, който свиреше на «Титаник», — каза Ренци. — Ние проведохме реформи и можем да кажем на партньорите си от ЕС: приятели, можем да променим този неправилен бюрократичен подход».

 

В хаоса, в който е в момента ЕС, Ренци счита за необходимо да се използват финансовите и военните сили на ЕС там, където те могат да повлияят върху ситуацията.

 

Той призова да се занижат ограниченията в бюджета, за да спадне социалното напрежение, предизвикано от кризата с бежанците, да се изпрати войска в Либия, а също да се търси сдобряване с Русия, пише Bloomberg.

 

Изданието припомня, че първият опит да се промени курса на ЕС е предприет от Ренци през април миналата година, след като около 700 мигранти потънаха на крайбрежието на Либия. Тогава италианският премиер изиска помощ от другите страни от ЕС, за да сдържи потока от бежанци.

 

Оттогава Ренци критикува Германия и Франция като водещи сили в ЕС по въпроса за бежанската криза. Ренци настоява да се възстановят връзките между ЕС и Русия, — се казва в статията.

 

И до днес много от неговите предложения се игнорират, но премиерът на Италия има шанс да навакса изпуснатото следващата седмица, на срещата на ЕС в Брюксел, отбелязва агенцията.

 

Там Ренци ще предложи да се избере приемник на шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

 

Ето как Ренци описва ситуацията, в която е ЕС:

«Една от страните в ЕС е ударена силно от кризата с бежанците, в друга страна предстоят избори, трета страна се концентрира върху референдума си, четвърта страна няма правителство».

 

Ренци подчертава още:

«Италия не е решила всичките си проблеми, но за последните две години тя показа, че всичко на този свят е възможно».

Тагове: ; ; ; ; ; ;