САЩ направи «първия изстрел» в надпреварата във въоръжаването с Русия, което може да повлияе крайно негативно върху бъдещето на Европа, пише за Guardian Мери Дежевски.

 

Миналата седмица шефът на Пентагона Аштън Картън заяви, че САЩ ще увеличат програмата си за помощ на европейските съюзници през 2017 година четири пъти «в отговор на руската агресия в Източна Европа и по целия свят». Бюджетът за борбата срещу терористичната организация Ислямска държава нараства само с 50 %.

 

«Посланието е недвусмислено: от гледна точка на Пентагона, заплахата от страна на Русия е станала дори още по-тревожна от заплахата от страна на ИД», — пише журналистката.

 

Напълно е възможно обещанията за увеличаване на разходите и военните сили  да са повече празни обещания за европейските страни преди юлската среща на НАТО, след което американците да ги забравят. Но по-скоро това са реални обещания. Ако това е така, то сега едва ли е най-подходящото време те да се направят. Същото се отнася и за бъдещето на Европа, продължава Мери Дежевски.

 

«Планирайки увеличаване на разходите, САЩ изпращат на Русия враждебни сигнали точно тогава, когато за това има най-малко основания»,- се казва в статията.

 

Войната в източна Украйна практически показа, че доказателства за подкрепата от страна на Русия към опълченците  в Донбас НЯМА. Напълно реално е в бъдеще условията в Минските съглашения да бъдат изпълнени. Що се отнася до другите международни въпроси, то руското участие в сирийския конфликт помогна да се изглади дипломатическия процес, а без подкрепата на Москва реализацията на ядрените договорки с Иран не би била възможна. Но независимо от всичко това САЩ имат намерение да въоръжат Полша и другите членки на НАТО, отбелязва авторът на статията.

 

Действията на Вашингтон ще доведат до две взаимозависими неща. Първо, САЩ фактически заяви, че са готови да поемат отговорност за сигурността на страните от Източна Европа. Това означава, че тези държави вече няма да имат никакъв стимул за възстановяване на отношенията си с Русия. Нещо повече, Вашингтон ще застави Москва още повече да се безпокои за своята сигурност и така ще провокира нови изблици на напрежение, които някога наричаха «надпревара във въоръжаването», — пише Дежевски.

 

Второ, действията на САЩ сигнализират за това, че Европа отново си затваря очите около своята несамостоятелност във военната сфера, докато тя трябва да разчита на собствените си сили. Не толкова отдавна европейските власти, както ми се струва, започнаха да разбират, че е дошло време да се държат «като възрастни» по въпросите за собствената си сигурност. За съжаление и до момента европейските страни се държат по старому, — пише журналистката.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;