Щурмоваците от САЩ спретнаха в сряда бомбардировка над сирийския град Алепо, за което по-късно обвиниха Русия, заяви в четвъртък официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

 

«Както и обещахме на нашите американски партньори, ние няма да скриваме информацията. Вчера в 13:55 часа московско време от територията на Турция по най-кратката права до Алепо в сирийско небе са влезли два щурмови самолета на ВВС на САЩ А-10 и са бомбардирали град Алепо. Полковник Уорън незнайно защо не афишира тези полети в пряк или в преносен смисъл», — казана Конашенков пред журналисти.

 

Припомняме, че в сряда официалният представител на Пентагона полковник Стивън Уорън, стоейки си на припек в Ирак, заяви, че уж руските самолети през деня са бомбардирали две болници в Алепо.

 

«В резултат, според думите на американския генерал, уж около 50 хиляди сирийци били лишени от жизнено необходими за тях услуги. Повече този официален представител не можа да измъкне от себе си. Нито точно време, нито координати на тези болници, нито източници на информация. Нищо. Просто нищо»,- отбеляза генерал Конашенков.

 

Според него, Министерството на отбраната внимателно е проучило информацията.

 

«Когато подобна простотия ни се поднася от лондонски активисти-правозащитници — това е едно. Но когато за това говори представител на Пентагона, който е позициониран като военен-професионалист- това вече е напълно друга ситуация», — добави Конашенков.

 

«Ние внимателно анализирахме всички данни за целите, които вчера бяха поразени в провинция Алепо. Вероятно ще разстроя полковник Уорън, но той не позна. Руските самолети в района на град Алепо вчера НЕ са работили. Най-близката цел на руските самолети е била на 20 километра от града. А над самия град вчера активно летя само авиацията на т.нар. антиидиловска коалиция: самолети и ударни безпилотни самолети», — каза представителят на Министерството на отбраната на Русия.

 

Конашенков обърна внимание и върху следното: ситуацията едно към едно съвпада с момента, когато американците бомбардираха болница в афганистанския град Кундузе .

 

«Първото, което те правят е да хвърлят голословни обвинения по наш адрес, за да отстранят от себе си всички подозрения. Ако работата върви и по-нататък така, то скоро ще ни се наложи да провеждаме по два брифинга: първо за себе си, а после за тези момчета от коалицията, които се считат за професионалисти»,- заяви Конашенков.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;