Русия възроди легендарната танкова армия, чиято цел е гарантиране сигурността на западните граници, пише австрийското издание Die Presse

 

В началото на февруари Министерството на отбраната на Русия съобщи, че танковата бригада от Западния военен окръг е получила името Първа гвардейска танкова армия.

 

Тази армия «продължава традициите, заложени от времето на Втората световна война», пише изданието.

 

Първата танкова армия е създадена през лятото на 1942 година, през 1943 година участва в Курската битка и в началото на 1944 година получава почетното звание «гвардейска».

 

В края на войната армията стига до Берлин и участва във финалната битка срещу нацистка Германия. После е дислоцирана в ГДР с щаб в Дрезден и е разформирована през 1998 г. Възраждането на военната част започва през 2014 година.

 

Информацията за новата армия за момента не е много. Нейният щаб е разположен в Одинцово, а в състава й влизат 4-та гвардейска Таманска мотострелкова дизизия и редица бригади. Двете дивизии са едни от най-добрите в Русия.

 

Те са снабдени с танковете Т-80 и Т-72Б3.

Новата армия е първата от дълго време насам, която е наречена «танкова», отбелязва изданието.

 

Може да се предположи, че тя ще има около 500 танка. В състава само на Кантемировската дивизия по данни от 2010 година има около 300 танка, 300 БМП, 140 самоходни гаубици и системи за залпов огън, а също около 13 хиляди човека личен състав.

 

«Ако добавим Таманската дивизия, бригадите и спомагателните подразделения, се получават от 500 до  600 танка, 600-800 БМП, 300-400 единици полева артилерия и 35-50 хиляди човека личен състав», — пише изданието.

 

До неотдавна Русия имаше недостатъчно войски в западно направление, откъдето, според руската военна доктрина, произлизат множество заплахи, твърди военният експерт генерал-лейтенант в оставка Юрий Неткачев.

 

Според него, новата армия е призвана да случи като средство за сдържане. Създаването на нови танкови дивизии е факт и около Воронеж и Челябинск, пише изданието.

 

Очаква се, че на въоръжение в новите съединения ще постъпи танкът Т-14 с платформата «Армата», който, както заявява Москва, превъзхожда всички западни аналози.

 

Някои страни от НАТО, в частност Франция и Великобритания, планират да модернизират своите танкове в отговор на «Армата».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;