Ердоган 0Президентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да наводни Европа с бежанци, като напълно отвори границите на страната си, ако Европейският съюз не иска да промени условия в сделката с Анкара. Това съобщи Der Spiegel, позовавайки се на стенограма от преговорите в Анталия.

 

Когато Ердоган попитал, каква ще бъде сумата по сделката, Юнкер отговорил, че съгласно плана на ЕС, Анкара ще получи 3 милиарда евро в продължение на две години.

 

Но президентът на Турция настоял да се увеличат финансите до 3 милиарда евро за година и подчертал, че от сделката има интерес именно ЕС, а не Анкара.

 

Според Ердоган, страната му можела лесно да реши за себе си проблема с мигрантите и да го стовари върху плещите на европейците, отваряйки границата и «изпращайки автобуси с бежанци направо пред  вратите на Гърция и България».

 

Ердоган дал да се разбере ясно, че Европа я очакват големи проблеми, ако тя не се съгласи с неговите условия. Той изразил увереност, че Брюксел не може да се справи с кризата самостоятелно, пише изданието.

 

«Какво ще прави ЕС с  бежанците, ако сделката се провали? Ще ги убива ли?», — попитал той.

 

Президентът на Турция отбелязал също, че лидерите на ЕС, както било видно, имат съвсем погрешна представа за настоящата катастрофа.

 

«Става дума не просто за едно мъртво момче на бреговете на Турция — те ще бъдат десет, 15 хиляди. Как ще се справите с това?», — попитал отново той.

 

От документа се вижда, че Ердоган усеща властта си над Брюксел, подчертава изданието.

 

В момента Турция е бариера, там остават внушителна част от мигрантите, при обсъждане на сделката президентът на страната може да шантажира Европа чрез нови и нови условия, които ще отровят живота на европейците, заключава изданието.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;