Турция армияВеликобритания ще прехвърли над 1 600 войници и 300 броя бронирана техника в Йордания, където ще се проведат ученията Shamal Storm, съобщи The Telegraph. 

 

Чрез ученията британската армия планира да отработи логистични схеми за прехвърляне на въоръжение и личен състав в кризисна зона в която и да е точна от Земята, отбелязва изданието.

 

«Ученията Shamal Storm ще отработят навици за прехвърляне на голям контингент британски въоръжени сили в Източна Европа в случай на конфронтация между Русия и НАТО», заяви неназован източник от армията на Великобритания за The Telegraph.

 

Независимо от това, че военните маневри ще бъдат в Йордания, която граничи със Сирия, събеседниците на изданието отричат, че ученията по някакъв начин са свързани участието на Великобритания в борбата срещу Ислямска държава.

 

«Това не са учения, насочени срещу ИД. Точно обратното, по-скоро ние се готвим да се присъединим към САЩ в Украйна, а не в Сирия», — заяви източник за изданието от въоръжените сили.

 

На свой ред министерството на отбраната на Великобритания опроверга съобщението на The Telegraph. 

 

«Това, че вестникът предполага, не означава, че това е целта на ученията. Ученията не се провеждат по повод война с Русия», — сподели за РИА Новости представител на британското отбранително министерство. Той подчерта, че министерството «няма никакви планове за подготовка на война с Русия».

 

Според представителя на Министерството на отбраната на Великобритания, ученията в Йордания «се провеждат ежегодно» и в тях са задействани 1 600 военнослужещи и 300 единици военна техника. Според него, ученията за насочени към «развитие на бойната готовност и поддържането на въоръжените сили с численост до 30 хиляди човека в която и да е точка на Земята».

 

Сега да видим защо в Йордания.

 

Йордания се намира под силното влияние на Саудитска Арабия, Великобритания и САЩ. В последно време британците активизираха политиката си в Близкия Изток в научно направление и в създаването на нови изследователски центрове, изучаващи политиката и икономиката на региона, а също и по отношение на военните бази. По-скоро Великобритания има намерение да открие собствена военна база в Бахрейн, разположена близо до американската такава. Затова може да се констатира, че британците се завръщат в Близкия Изток с намерението да вземат участие в тамошните събития.

 

В Йордания е разположен т.нар. МОК. Това е център в столицата на страната Аман, в който се координират действията на т.нар. умерена сирийска опозиция, която воюва в южна Сирия. В центъра заседават американски, френски и британски офицери, които разработват планове за сирийската въоръжена опозиция и определят парите и оръжието за всяка от групировките. Йордания по същество е превърната в координационен център за контрол над гражданската война в съседната държава.

 

Понастоящем западните аналитици пишат, че Русия смята да завършва тактическите си дейности в Сирия, защото вече е гарантирала безопасността на големите градове, има военна база…Третата тактическа цел на Русия е гарантиране сигурността на сирийските граници, в частност границата с Турция и Йордания, защото точно от тези места идва основният поток от въоръжение.

 

Неотдавна около Алепо бе преграден т.нар. Азазски коридор — главната артерия, през която северната групировка на сирийската опозиция получаваше от Турция въоръжение, финансиране и хуманитарна помощ. Това обстоятелство позволи на американските  и прочие аналитици да заявят за пълното поражение на северната групировка. Подобна операция, но още незавършена, се провежда в южна Сирия близо до границата с Йордания. Ако сирийската войска установи контрол над своята граница на това място, така ще се прегради трасето за внос на терористи от Йордания.

 

В този случай вече можем да говорим за поражение на въоръжената опозиция в Сирия.

 

Затова многобройните спонсори на сирийските опозиционни групировки истерично разсъждават не тема — как да не изгубят милионите, вложени за сваляне на сирийското правителство и в подкрепа на въоръжените опозиционни формирования.

 

Спонсорите на сирийската опозиция, разбира се, не искат да изгубят битката.

 

Затова в момента се разглежда въпроса за вкарването на чуждестранни войски именно в тези райони на Сирия — около границата с Турция и Йордания.

 

Но, освен Турция, другите участници в тая завера, дори Саудитска Арабия, не притежават сериозни армии за водене но бойни действия с цел вземане на ситуацията под контрол.

 

Саудитите не обичат и не желаят да воюват, което се видя чудесно в Йемен, където бе задействана боеспособната част на армията, но резултатите бяха нулеви.

 

Йеменските въстаници, хуситите, проникват на територията на Саудитска Арабия и си провеждат бойни операции почти безпрепятствено.

 

Затова саудитите трудно ще спретнат нахлуване в Сирия.

 

Надеждата на всички от заверата е в Турция. А тя разбира прекрасно заплахите, които ще й донесе подобно нахлуване в Сирия.

 

Да, вероятно в турските щабове в момента ври и кипи.

 

Да, ситуацията е сложна.

 

Защото те са пред дилемата: да зарежат всичко както си е до момента или да се опитат да воюват в Сирия.

 

Т.е. да започнат война с Русия.

 

Е, всички знаем, че шубето е голям страх…

 

Но — няма лошо, нека се пробват да воюват с Русия.

 

Но подозирам, че ако Турция започне война с Русия в Сирия, дори полярните мечки на Северния полюс ще чуят паническия вой «Аллах акбар».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;