ООН Ню ЙоркТерористичната групировка ИД продължава да търгува с нефт, което й донася основния обем от средства, независимо от приетата по-рано резолюция на Съвета за сигурност  за борба с източниците на финансиране на терористите, заяви заместник генералния секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман.

 

По време на речта си на заседанието на Съвета за сигурност на ООН Фелтман заяви, че ИД е способна бързо и ефективно да мобилизира огромни ресурси.

 

Появили и укрепнали в Сирия и Ирак, в голяма степен и заради нестабилността и конфликтите в тези райони, ИД получава печалба от потока финансови ресурси и връзките си с транснационалните престъпни групировки, разширява влиянието и действията си и в други региони», — заяви Фелтман.

 

«Основните източници на финансиране за ИД са нефтът и други природни ресурси от окупираните територии, събирането на «данъци», конфискация, разграбване на археологически обекти, външни помощи, откупи от заложници и други финансови схеми от рода на — използване на интернет и социалните мрежи за събиране на средства», — заяви заместник председателят на световната организация.

 

В доклада на генералния секретар на ООН се казва, че доходите на ИД от продажбата на нефт и нефтопродукти е от 400 до 500 милиона долара.

 

Тагове: ; ; ; ; ;