National Interest нарече руския танк «Уран-9» предвестник на бъдещето

Уран 9 82Русия подготвя старта на многофукционалния роботизиран комплекс «Уран-9» за световния пазар, пише списание The National Interest.

 

«Уран-9» не е предназначен за замяна на основните бойни танкове — Т-90 и Т-14 «Армата», той ще се използва за огнева подкрепа на специалните части и за дистанционно разузнаване, отбелязва изданието.

 

Роботът е снабден с 30-милиметрово автоматично оръдие 2А72 и с автоматична 7.62-мм картечница, а също с противотанкови управляеми ракети М120 «Атака».

 

«Включването на ракетите «Атака» позволява на бойната машина да влиза в бой и да унищожава най-съвременните бойни танкове от разстояние 8 хиляди метра. Роботът е снабден с лазерна система за управление», — добавя изданието.

 

Според оценката на експерти от «Рособороноэкспорт», «Уран-9» може да се използва в локални войскови и антитерористични операции.

 

«Руските разработчици притежават всички необходими компетенции за създаването на съвременна военна техника, която ще бъде търсена на международния пазар», — цитира списанието думите на шефа на аналитичното управление и перспективно планиране на «Росособоноэкспорт» Борис Симанкин.

 

Журналистът от списанието Дейвид Маджумдар отбелязва, че «Уран-9» понастоящем няма западен аналог, макар САЩ да разработват безпилотни бойни машини вече 20 години.

 

«Над технологията предстои още работа, но дори сега «Уран-9″ може да се нарече предвестник на бъдещето», — отбелязва експертът, подчертавайки, че роботизираните бойни машини в бъдеще напълно ще заменят своите предшественици.

Коментари:

Зареждане ...