Меркел _1Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е «изпаднала в ужас» от страданията, предизвикани «главно от руските» авиоудари в Сирия, съобщи The Guardian. Изданието отбелязва, че това изявление е направено на фона на успехите на проправителствените войски, които с помощта на руската въздушна подкрепа се опитват да затворят в обръч най-големия град на Сирия — Алепо.

 

В резултат на това «подкрепено от Русия» настъпление на сирийската армия десетки хиляди мирни жители напускат домовете си и в момента са в затруднена ситуация, — се подчертава в статията. Хората се намират в граничната зона с Турция, но Анкара, независимо от растящия натиск на международната общност, не ги пуска на своя територия.

 

«Ние в последно време не просто сме изплашени, ние сме в ужас от това, какви страдания донесоха тези бомбардировки, главно руски, за десетки хиляди хора», — заяви Меркел след срещата с турския премиер Ахмет Давутоглу. 

 

Тя заяви също, че Берлин и Анкара ще апелират пред ООН всички страни да се придържат към приетата през декември миналата година от Съвета за сигурност резолюция, която призовава да се прекратят нападенията над мирното население.

 

Както пише изданието, Меркел е дала ясно да се разбере, че счита действията на Москва за нарушение на резолюцията, защото, според нея, руските действия са пряко насочени срещу мирното население.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;