Фокс Нюс -AM«Руският президент има план» за Сирия, САЩ имат само фантазии», — така счита аналитикът Ралф Питърс. Експертът отбеляза, че с успехите си в Сирия Владимир Путин е преподал на САЩ урок по ефективно използване на военната мощ.

 

Водещ: С нас е Ралф Питърс. Ралф, ще ви кажа веднага моята гледна точка: Европа банкрутира. Великобритания може да излезе от Европейския съюз, а мигрантите могат да се превърнат в последната капка, която ще препълни чашата на търпението и съюзът ще се разпадне. Какво ще кажете по този повод?

 

Ралф Питър, подполковник от ВС на САЩ в оставка, военен аналитик: В Европа, без всякаква съмнение, се усеща дълбок разкол по миграционния проблем. В близко време ситуацията няма да се подобри. Проблемите ще стават все по-сериозни. И един от положителните за Владимир Путин странични ефекти от неговата сирийска политика — е появата на голям брой мигранти.

 

Той няма интерес да спре мигрантите, защото той се радва от разкола на Европа. Путин има план, а американците имаме само фантазии.

 

Путин ни преподаде урок по ефективно използване на военната мощ. Той не се интересува от съпътстващите загуби, от бежанците, той иска да победи — и побеждава.

 

Още от началото чувахме от родните експерти от Вашингтон, че той няма да постигне никакъв прогрес в зоната на бойните действия. А Путин събра всички антиамериканци заедно — виждате обединената авиация, подкрепените от Иран шиитски бойци, «Хизбулла», сирийската армия..Те действат съгласно един много добре премислен план.

 

И те побеждават, те громят умерените въстаници, които ние подкрепяме.

 

Водещ: Не означава ли това, че т.нар. мирни преговори, организирани с посредничеството на държавния секретар Джон Кери, са безсмислени и провалени? Ако ВКС на Русия в Сирия нанасят такъв ущърб, то тези мирни преговори са напълно безсмислени.

 

Ралф Питърс: Тук ситуацията е същата, както при преговорите с Иран. Тези дни всички видяхме кадри от разрушена от земетресението в Тайван сграда. Даже в тази сграда има по-голяма структурна цялост, отколкото в мирните преговори за Сирия.

 

Водещ: Тъкмо сега показваме на зрителите кадри от бомбардиран сирийски град.

 

Ралф Питърс: Това е Алепо.

 

Водещ: Мисля, че тези мигранти въобще няма да могат да се върнат. Подозирам, че за всичко това ще трябва да се разплаща Америка, а не Русия. Извинете, Ралф, много съжалявам, но времето ни свърши. Бих искал още да поговорим, но ви благодаря, че участвахте в програмата.

 

В ефир на 8 февруари 2016 година

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;