Южен поток 1ЕС не е бил инициатор за спирането на газопровода «Южен поток», но реализацията му е възможна само при пълно спазване на нормите третия енергиен пакет, заяви посланикът на ЕС  в Русия Вигуадас Ушацкас.

 

«Както знаете, не  ЕС взе решение да се откаже от проекта «Южен поток». Ние, както и по-рано, оставаме привърженици на диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на енергоресурси. Ако проектът бъде възобновен, то неговата реализация трябва да се извършва при пълно спазване на третия енергиен проект и другите законодателни актове на ЕС», — заяви Ушацкас.

 

По-рано постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов заяви, че не изключва възможността от възраждане на проекта «Южен поток» в недалечно бъдеще».

 

През декември 2014 година Русия заради неконструктивната позицията на ЕС обяви, че спира «Южен поток» в полза на новия газопровод «Турски  поток»

«Южен поток» трябваше да премине през България, Сърбия, Унгария. ЕС се обяви против третия енергопроект, според който една и съща компания не може да произвежда и транспортира газ. Русия на свой ред отговори, че по газопровода са сключени междинни договори, чийто статус е над енергопроекта, освен това, те са били сключени преди неговото приемане.

Тагове: ; ; ; ;