ЕС 1Европейският отдел за външни връзки представи нов официален сайт на руски език.

 

«Милиони хора по света говорят руски. Това са не само жителите на Русия, но и гражданите на страните-членки на ЕС. Затова за ЕС е стратегически важно да направим така, че неговата политика да се чува и разбира от всеки, който предпочита да чете на руски», — така гласи съобщението на страницата на руското представителство на ЕС във Фейсбук —  ЕС във Facebook.

 

На портала ще бъдат публикувани материали относно санкциите към Русия, въпроси по украинската външна политика, статии за усилията на ЕС в Близкия Изток и други. Ще се публикуват и материали, насочени към «разобличаване на дезинформацията».

 

Ежеседмичният «обзор на дезинформацията» ще включва подборка на «разобличения», «лъжливи информационни материали», които уж се появяват в руските медии. Цялата информация за рубриката ще се предоставя от анонимни интернет-ползватели, а администращите сайта специалисти в областта на стратегическите комуникации East Stratcom не се ангажират с поемане на отговорност за публикуваните на портала материали.

 

«Даденият материал представлява сам по себе си подборка на материали, събрани от членове на мрежата по разобличаване на дезинформацията. Той се създава от Оперативната група по стратегически комуникации. Оперативната работна група не е източник на материалите, а само ги събира. Мненията и становищата, изразени в дадените материали не отразяват официалната позиция на ЕС», — се посочва в съобщението на рускоезичния сайт на Отдела за вътрешни връзки на ЕС.

 

Освен работата на този отдел, на ниво «борба с дезинформацията» ще се трудят и западни медии.

 

През февруари тази година френският телевизионен канала France 2 пусна кадри от руската операция в Сирия и такива от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД. Илюстрирайки «успехите на коалицията» — внушението беше, че западната коалиция нанася по-точни авиоудари в сравнение с Русия, които не предизвиквали голямо количество жертви сред мирното население, — авторите на сюжета използваха материали от Министерството на отбраната на Русия. Това беше целенасочен ход: по-късно от видеото бяха отстранени всички надписи на руски език.

 

По-рано американският канал PBS също използва кадри от Министерството на отбраната на Русия за «илюстрация» на действията на ВС на САЩ в Сирия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;