Сирия ново 63Благодарение на руската подкрепа войската на Башар Асад се оказа близо до победата в Сирия, пише в статия за Huffington Post бившият сътрудник на британското разузнаване MI6, специалист по Близкия Изток Алистър Крук.

 

В началото на февруари сирийската армия прегради основните канали за снабдяване на бойците северно от Алепо, които идват от Турция. Продължавайки настъплението, войската на Асад в най-скоро време ще обкръжи терористите в Алепо. И ако сирийската армия, придвижвайки се на север, се съедини с кюрдите, то почти всички сили на «Джебхат ан-Нусра» и Ислямска държава ще се окажат в котел.

 

На границата с Турция остава един коридор, контролиран от Ислямска държава. Той може да бъде преграден от сирийските кюрди, чийто сили са разположение на изток от Ефрат. Макар Анкара да заявяваше, че няма да им позволи да минат на западния бряг на реката, самите кюрди не изключват подобно развитие на събитията, пише Крук.

 

Москва също даде да се разбере, че има намерение да прегради всички канали между Турция и Сирия, контролирани от терористите. Министерството на отбраната на Русия тези дни заяви за наличието на доказателства, че Турция подготвя нахлуване в Сирия. Авторът на статията не изключва, че от страна на Москва това е било предупреждение по адрес на Анкара. Ако Турция наистина започне бойни действия в Сирия, НАТО ще я подкрепи само на думи, а Русия има явно преимущество над нея, пише Крук.

 

«Ако говорим в прав текст, ситуацията в Сирия, както личи по всичко, се развива по пътя на ясния военен изход»,  — подчертава авторът на статията. Не толкова от преговорите в Женева, колкото «на бойното поле в Идлиб и Алепо», — пише авторът.

 

В резултат Сирия може да се възроди като силна регионална държава, а Русия и Иран също ще се окажат в победна позиция, предполага Крук. На страните от Запада, свикнали с неопределените резултати от собствените им военни интервенции, ще им бъде трудно да приемат това, отбелязва авторът.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;