Ердоган lПрезидентът на Турция Реджеп Ердоган заплаши шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да наводни Европа с бежанци, като напълно отвори границите на страната си, ако Европейският съюз не иска да промени условия в сделката с Анкара. Това съобщи Der Spiegel, позовавайки се на стенограма от преговорите в Анталия.

 

Когато Ердоган попитал, каква ще бъде сумата по сделката, Юнкер отговорил, че съгласно плана на ЕС, Анкара ще получи 3 милиарда евро в продължение на две години.

 

Но президентът на Турция настоял да се увеличат финансите до 3 милиарда евро за година и подчертал, че от сделката има интерес именно ЕС, а не Анкара.

 

Според Ердоган, страната му можела лесно да реши за себе си проблема с мигрантите и да го стовари върху плещите на европейците, отваряйки границата и «изпращайки автобуси с бежанци направо пред  вратите на Гърция и България».

 

Ердоган дал да се разбере ясно, че Европа я очакват големи проблеми, ако тя не се съгласи с неговите условия. Той изразил увереност, че Брюксел не може да се справи с кризата самостоятелно, пише изданието.

«Какво ще прави ЕС с  бежанците, ако сделката се провали? Ще ги убива ли?», — попитал той.

Тагове: ; ; ; ; ; ;