Премиерът на Италия Матео Ренци в разговор с британския си колега Дейвид Камерън подкрепи стремежите на Лондон за реформи в ЕС, съобщи представител на канцеларията на Камерън.

 

«Обсъждайки въпроса за промяна на условията за членството на Великобритания в ЕС, те изразиха единно мнение, че текстът от документа, предложен от председателя на Евросъвета Доналд Туск, е добра основа за постигане на споразумение по време на срещата през февруари в ЕС във всички четири сфери», — се казва в изявлението.

 

Туск миналата седмица обнародва свой проект за предложения за законодателни реформи в ЕС, от които Камерън остана удовлетворен. Референдумът във Великобритания за запазване членството й в ЕС трябва да се извърши не по-късно от края на 2017 година, но, според много прогнози, може да се състои и през 2016 година. Самият Камерън счита, че Британия е по-добре да остане в ЕС, но при условие, че се проведат сериозни реформи в ЕС и се преразгледат условията за членството на кралството. Четирите сфери са — конкуренция, суверенитет, социална политика и икономическо управление.

Тагове: ; ; ; ; ; ;