САЩ позорно клеймо 07В Сирия Владимир Путин вече победи. И това се случи в голяма степен заради безпомощната политика на администрацията на Обама, пише The New York Times.

 

«Политиката на Путин в Сирия е напълно ясна», — пише изданието The New York Times. Според американският вестник, тя има за цел да укрепи позициите на правителството на Башар Асад, второ — ще бомбардира опозицията дотогава, докато тя не се предаде, ще пресече всички опити да се смени режима от западните държави…

 

«Като пета или шеста точка от целите му е да засили сирийската армия до такава степен, че в даден момент тя да настъпи срещу твърдините на джихадистите от кървавата Ислямска държава»,  — пише Роджър Коен, автор на статията.

 

Според него, всички изявления на САЩ са «само думи, думи и нищо друго». А музиката в Сирия я поръчва Владимир Путин, защото липсва каквато и да е нормална политика от страна на президента Обама.

 

Авторът пише, че град Алепо вече практически е напълно обкръжен от правителствената войска и може да се превърне в «сирийското Сараево». Градът бил напълно беззащитен пред «пришълците на Путин» и пред «безпощадните планове» на Асад. И причина за това е «безпомощната и безцелна» политика на администрацията на Обама.

 

Нееднократните изявления от страна на американското правителство, че Сирия не е ключов елемент в националните интереси на САЩ, и че новата война в Близкия Изток трябва да се избегне на всяка цена, водят само до превръщането на американската политика в путинска, в мълчаливо съгласие с крайната цел на Москва и до надежда, че с малко късмет Путин все пак ще разгроми ИД.

 

Коен счита, че именно «сирийската агония» на Обама е довела до терористичните актове в Париж и Сан-Бернардино. Тя е причината в голяма степен и за вероятния разпад на «ядрото» на ЕС, чийто членове отново възвръщат вътрешните си граници заради кризата с бежанците.

 

Авторът пише, че Сирия се е превърнала в «позор» за администрацията на Обама, «фиаско от такива мащаби, че се зачеркнаха всички постижения на президента във вътрешната му политика».

 

«Сирия се превърна в окървавено гробище на американските убеждения», — твърди Коен, отбелязвайки, че повратен момент е бил епизодът с химическото оръжие:

 

«Той подкопа доверието към Америка, предизвика продължителен гняв сред сунитските държави-съюзници от Персийския залив, укрепи позициите на Асад…и откри пред Путин пътя към възможността Кремъл да определи съдбата на Сирия».

 

Вече е късно да се очакват каквито и да било промени в политиката на Обама за Сирия, счита Коен.

 

Все пак, САЩ могат поне да увеличат броя на приеманите сирийски бежанци, за да помогнат да справянето със сирийската криза в Европа.

 

«Ако ние позволим страха да диктува политиката, терористите ще победят. А Путин вече победи», — уверено твърди авторът.

 

В петък постоянният представител на Русия към ООН Виталий Чуркин заяви, че Русия не може да прекрати бомбардировките в Сирия, докато продължават атаките на терористите и авиоударите на международната коалиция начело със САЩ.

 

Припомняме, че на 30 септември самолетите на руските ВКС по молба на президента на Сирия Башар Асад започнаха въздушна операция по позициите на ИД.

 

Президентът на Русия отбеляза, че изпълнявайки бойните задачи в борбата срещу тероризма в Сирия, руските военни защитават Русия и нейните граждани.

 

САЩ оглавяват коалиция от 65 държави, които участват в бомбардировките над ИД в Ирак и Сирия, при това в Сирия те действат БЕЗ разрешението на местната власт.

 

Около 90 % от авиоударите на коалицията се осъществяват от ВВС на САЩ.

 

САЩ не координират действията си срещу терористите в Сирия с Русия, макар да има споразумение за мерки за предотвратяване на конфликти във въздуха.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;