Израел Кнесет 7-PMИзраелските парламентаристи отстранниха за няколко месеца от участие в заседанията на Кнесета трима свои колеги от арабската партия, защото се срещнали със семействата на палестинци, убити при нападение над граждани на Израел.

 

Един от инициаторите на наказанието е премиерът Бинямин Неханяху, който обвини депутатите от «Обединената арабска група» в това, че са отишли «да утешават семейства на терористи». Парламентаристите обясниха, че единствената цел на срещата е била да се съдейства на роднините да върнат телата на убитите, които все още се държат от израелските власти.

 

«Обсъждайки многобройните жалби срещу депутатите от «Обединената арабска група» Ханин Зуаби, Басел Хатас и Джамил Захалки по повод тяхната среща миналата седмица със семействата на палестинските терористи, комисията по етика с болшинство реши да отстрани Зуаби и Хатас от пленарните заседания и слушанията в комитетите за четири месеца. Участието на Захалки се спира за два месеца», — съобщи пресслужбата на Кнесета.

 

Най-голямо възмущение сред парламентаристите предизвика това, че участниците в срещата в Източен Йерусалим са отдали минута мълчание в памет на загиналите.

 

Арабската парламентарна партия е алианс от три партии на най-голямото етноконфесионално малцинство в Израел. Тя е третата по големина от десетте партии в Кнесета и е в опозиция по отношение на десния кабинет на Нетаняху. Част от депутатите водят борба за повишаване статуса на арабите в израелското общество, но и отстояват правата на палестинците, живеещи в окупираните територии.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;