Неотдавна на Москва й  се наложи да признае за смъртта на  един руски военен инструктор в Сирия. Руснаците твърдят, че той е «оказвал помощ на сирийската армия при усвояването на новото оръжие, доставено на базата на действащите междудържавни договори за военно-техническо сътрудничество», пише изданието.

 

Още трима войници бяха ранени по време на друга атака, до момента не се уточнява, къде именно се е случило това. Впрочем, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков твърди:

«Те не участват във военни операции. Те консултират».

 

Според изданието, в Сирия Русия отрича да използва свои въоръжени сили в сухопътни операции.

 

«Но всички факти свидетелстват за обратното», пише изданието.

 

«За първи път руската армия потвърди присъствието на инструктори на бойното поле, а съветският опит показва, че нашите «инструктори» не се ограничават само със съвети, а са в състояние да изпълняват реални бойни действия, например да командват танкове», — твърди руският военен експерт Александър Голц.

 

Според изданието, въстаниците на Сирийската свободна армия, представителите на «умерената» опозиция, твърдят, че руски войници са участвали в битката за град Салма, който неотдавна бе завладян от правителствените сили.

 

«Не е трудно да различиш руснаците, — обяснява един от бойците от «Северния полк» Айман Дахеш. — Те имат бяла кожа, носят друга униформа и карат танкове Т-90, къде-къде по-съвременни от Т-55 или Т-72, които обикновено използва сирийската армия».

 

Изданието твърди също, че то притежава много аудиозаписи, направени от въстаници на бойното поле. На тях се чува руска реч. Очевидно принадлежаща на артилеристи от руската армия, продължава изданието.

 

То припомня за договора между Москва и Дамаск, сключен преди началото на руските авиоудари и предполага разполагане на групи ВВС на Русия в сирийската авиобаза Хмеймим.

 

Впрочем, в неотдавнашните съобщения руските медии подчертават, че сирийската армия дължи успехите си «на руските военни и не само на авиобригадата с особено назначение, но и на съветниците, специалистите, които обучават личния състав и помагат в усвояването на най-новите образци ВВТ».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;