Латвия Рига _9Правителството под ръководството на Мариса Кучинскиса, което ще се сформира на 11 февруари, има намерение да разработи план да преминаване на държавните и общински училища към единен стандарт в образованието на латишски език, съобщи порталът Delfi, позовавайки се на проекта на правителството.

 

«Новото правителство разработва план за преминаването към единен стандарт в образованието на латишски език в държавните и общинските училища, ще започне неговата реализация. Това задължение е включено в окончателния проект», — пише интернет порталът.

 

В документа се отбелязва, че партньорите в коалицията са взели за сведение особеното мнение на националното обединение «Всичко за Латвия» за това, да се започне преходът към обучение на латишски език от септември 2018 година.

 

Декларацията на правителството ще бъде подписана на 11 февруари, когато в Сейма ще има гласуване за неговото утвърждаване.

 

В Латвия живеят около 2 милиона човека. От тях 44 % са рускоезични. В страната има само един държавен език латишският, руския има статус на чуждестранен. Една трета от училищата в страната са билингвиални, в тях обучението се извършва на два езика — латишски и руски.

 

Правителството на Латвия е формирано от три партии — «Единство», «Съюз на зелените и селяните» и «Всичко за Латвия».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;