Идил 0Който и да стане президент на САЩ през 2017 година, ще му се наложи да се справи със ситуация, която ще бъде значително по-лоша, отколкото днес», — заяви в разговор за британското издание Times Дейвид Килкален, известен военен експерт и бивш подполковник от армията на Австралия с докторска степен по антропология.

 

Килкален е бил консултант в администрацията на Буш и Обама по въпросите на външнополитическата стратегия. Понастоящем, уточнява Times, той работи в изследователския център New America във Вашингтон и консултира организации и правителства по целия свят — от Колумбия до Русия. Експертът споделя с Times разсъжденията си за Ислямска държава и за потенциала на терористичната организация.

 

Килкален предсказва «блицкриг» през 2016 година и ръст на безредиците в Европа. Според него, през 2017 година положението в света едва ли ще се промени към по-добро.

 

Америка, опасява се експертът, е забравила как «да превръща военните си победи в политическа стабилност».

 

Дори едно от главните постижения на Обама — убийството на бен Ладен — само влоши ситуацията, твърди Килкален. Американците се отпуснаха след убийството на терориста и в това, според експерта, е тяхната стратегическа загуба. След това властта в САЩ извърши цяла поредица от грешки, приемайки неправилното решение за Либия, без да отделят необходимото внимание на «арабската пролет», обнародваха плановете си за действия в Афганистан.

 

Администрацията на Обама е склонна да счита, че всичко е наред, но това е толкова далече от реалността, както и мислите на републиканците за края на света, твърди експертът.

 

Според него, в Сирия Западът трябва да разположи още по-голяма войска, за да разгроми Ислямска държава.

 

«Мирът в Сирия все още е толкова далече, както и по-рано…Преди Сирия ние считахме, че най-лошо от всичко е Ал-Кайда, сега — Ислямска държава. Но в действителност има неща, които могат да се окажат и по-лоши от Ислямска държава», — цитира думите на Килкален Times.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;