Дарайя e._i_1Държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини руските ВКС, които провеждат военна операция в Сирия, за гибелта на жени и деца. Според Кери, американците имат «убедителни доказателства» за това, че руската авиация използва неуправляеми бомби без системи за високоточен прицел. И в резултат загивали мирни граждани.

 

«Бомбите падат върху болници, върху граждански квартали. Има и случаи, при които спасителите се опитвали да приберат ранените след бомбардировките, но бомбардировачите се връщали и убивали и тези, които спасявали ранените. Това трябва да спре! Това не подлежи на съмнение!», — цитира CNN патетичните словоизлияние на Джон Кери.

 

Както е повече от ясно, освен патоса, от Кери журналистите не видяха никакви доказателства за горните твърдения. В същото време международните организации, в това число «Червеният кръст» и «Лекари без граници» въобще, ама въобще не потвърждават думите на държавния секретар. Затова пък можем да си спомним, че през октомври 2015 година американските военни удариха болницата на «Лекари без граници» в Афганистан. Тогава американските военни казаха едно «Извиняваме се», с което инцидентът бе изчерпан.

 

Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков каза, че независимо от изявленията на западните политици и военни въобще не може да се говори за жертви от страна на цивилното население в Сирия от страна на руските ВКС.

 

«Обръщам вниманието ви върху това, че ударите на нашата авиогрупа в Сирия се нанасят по обекти на терористите, при това само след потвърждаване на информацията от няколко канала. В случай на риск за живота на мирни граждани, по такива цели не се нанасят удари», — заяви Конашенков.

 

Независимо от това, обвиненията към руските ВКС в последно време зачестиха. Освен Кери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенбрег заяви, че руската операция «подрива усилията за търсене на политическо решение на конфликта». В същия дух се изказа  и шефът на Пенатогона Аштън Картър, който дори приветства новината, че Саудитска Арабия и Турция обсъждат планове за провеждането на сухопътна операция в Сирия. Европейците  също подкрепиха идеята, а правителството на Германия прехвърли отговорността за спиране на огъня в Сирия върху Русия.

 

Не е трудно да се проследи връзката между гръмките обвинения и успехите, които сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия демонстрират в последно време. Припомняме, че тази седмица правителствената войска с подкрепата на «Хизбулла» успя да пробие продължилата три години блокада на шиитските градове Нубел и аз-Захра около Алепо. Бяха завзети и редица други населени места.

 

На фона на тези успехи бяха дори спрени преговорите по сирийския въпрос в Женева. Успешните операции на сирийската армия довеждат до истерия и паника някои държави и политици. Джон Кери каза по този повод, че Русия нарушава революцията на Съвета за сигурност към ООН за прекратяването на огъня в Сирия и настоя военната операция там да бъде спряна.

 

«Руснаците издигнаха някои конструктивни инициативи, касаещи това, че огънят в Сирия може да бъде прекратен. Но ако това са само думи, за да продължат бомбардировките, никой няма да ги приеме», — заяви той.

 

В същото време постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин ден по-рано заяви, че Русия не може едностранно да прекрати операцията си в Сирия.

«А какво ще кажете за опозиционните групи? И те ли да спрат огъня? А нещо да кажете за коалицията на САЩ там? И те ли да спрат?», — попита Чуркин.

 

Очевидно е, че обвиненията към Русия и истерията в САЩ са свързани с преговорите в Женева, защото там присъстват членове на различни групировки от т.нар. умерена опозиция от една страна и представители на Башар Асад от друга. В момента те се опитват да напипат точката на съпрокосновение за формирането на коалиционно правителство, както се предвижда от резолюцията на ООН. Преговорите се водят под шапката на ООН.

 

С Башар Асад всичко е точно — той бе един от първите, който съгласува делегацията и я изпрати в Женева. Що се отнася до сирийската опозиция, там започна видим разпад и почти паника. Те всички уж искат да участват в реализирането на резолюцията на Съвета за сигурност към ООН и да влязат в коалиционното правителство. Но съдейки по изявленията, до момента не е е ясно, кой именно ще представлява интересите на опозицията в Женева. Разногласията между групировките са повече, отколкото между опозицията като цяло и Башар Асад.

 

Едновременно с това сирийската армия настъпва успешно в редица региони, ислямистите се изтикват от населените места, които те владееха практически четири години. 

 

Настъплението е успешно заради подкрепата на ВКС на Русия, както е ясно на всички. 

 

В последно време САР започна настъпление в провинция Алепо около сирийско-турската граница. Задачата на сирийците е да вземат контрола и да прережат пътя за снабдяване на ислямистките групировки, които държат значителна част от Алепо. Без снабдяване групировките няма да издържат дълго и по всяка вероятност ще бъдат унищожени. Съдейки по всичко, точно това безпокои САЩ.

 

Женевските преговори и последващото формиране на правителството в Сирия трябва да се случат до шест месеца. Опозиционните групировки ще бъдат представени, пропорционално на броя население от територията, която те контролират. 

Алепо Сирия x664

Това горното е доста важно.

 

Ако сирийската армия с подкрепата на руските ВКС продължат така динамично да се придвижват по територията на Сирия, то след 1 до 4 месеца тези групировки ще държат само два краварника и три кладенеца за вода.

 

И тогава вече ще възникне законният въпрос — на какво основание да включваме представители на групировките в коалиционното правителство?

 

А болшинството от тези групи вече признаха лидерството на САЩ за разрешаване на сирийския конфликт. Затова американците умират от страх, че благодарение на успешните действия на сирийско-руските сили скоро в Сирия НЯМА да има умерена опозиция.

 

Тогава коалиционното правителство ще бъде сформирано изключително и само от представители на Асад.

 

Затова Русия тези дни я обвиняват във всички вселенски грехове.

 

Това е положението. Битката продължава.

 

До победата, да.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;