Ворошилов 21Първият «червен» офицер, един от първите пет маршала на СССР, два пъти герой на СССР, Герой на Социалистическия труд и Герой на Монголската народна република, едва ли не единственият съратник на Сталин, който се осмелявал да му възразява и дори да му вика. И още — участник в Гражданската война, потушил Кронщадския метеж.

 

Такъв е останал в паметта на съвременниците на първата в света социалистическа държава Климент Ефремович Ворошилов. Личността му е колкото ярка, толкова и противоречива. Както и самата епоха.

 

На 4 февруари се навършиха 135 години от рождението на маршал Ворошилов.

 

Пикът не неговата популярност е през 1930-те години.

Ворошилов 2

Историята помни един интересен момент от живота на Сталин и Ворошилов.

 

Премиерът на Великобритания Чърчил по време на Техеранската конференция през 1943 година тържествено подарил на Сталин почетен меч с гравиран надпис

«Подарък от крал Георг VI за хората със стоманени сърца — гражданите на Сталинград — в знак на уважение към тях от английския народ».

 

В една публикация за онези години се разказва следното за този исторически момент, описвайки личността на Ворошилов:

«…Чърчил направил крачка напред и връчил меча на Сталин. Върховният главнокомандващ дълго го държал в ръце, после със сълзи на очите го доближил до устните си и го целунал-После протегнал меча към Ворошилов. Маршалът взел подаръка и….го изпуснал на пода. Чул се силен трясък. Каленият кавалерист, който стотици пъти се хвърлял в атака яростно, се изхитрил да превърне във фарс едно от най-тържествените събития в кариерата на Сталин като международен лидер, защото Ворошилов НЕ понасял англичаните. Смятал ги за подлеци и мерзавци».

Ворошилов 4

Именно с Ворошилов историците свързват мащабното техническо превъоръжаване на Червената Армия. Ако до 1930 година тя имала на въоръжение всичко останало от «царската армия», то в онези години започнала да получава нови и нови образци на бронирана техника, артилерия, средства за връзка, химическо оръжие. Народният комисар Ворошилов специално се грижил за Въздушните сили. Всичко това съдействало за стремителния ръст на популярност на Климент Ворошилов.

 

Тогава град Луганск е преименуван във Ворошиловград.

 

Ворошилов е син на железопътен работник. Роден е в Луганщина. Истинската му фамилия е Ворошило, той не крие украинските си корени.

 

На 22 година става член на РСДРП. По време на революцията от 1905 година вече е болшевик.

 

Командва съветските войски в годините на Зимните войни 1939/40. С лека ръка тези войни са наречени «Непопулярни». СССР дава 185 хиляди жертви, а почти два пъти по-малко дават финландците. Но основната задача била решена — границите се придвижили нагоре от Ленинград, а територията на съветска Карелия се разширила.

 

По време на Втората световна война Ворошилов бил командващ Ленинградския фронт. Положените усилия били огромни, но той не успял да пробие блокадата.

 

60-годишният тогава маршал, събирайки под силния вражески огън отстъпващата около Ленинград войска, самият той въоръжен до зъби, лично оглавявал контраатаките срещу фашистките танкове. Удивително е, че никой не успял тогава да го застреля.

Ворошилов -3

Когато в началото на ноември 1941 година в град Куйбишев се подготвяли за парада, маршал Ворошилов пристигнал да проконтролира подготовката. Не му харесала екипировката на войниците и офицерите. Обвинил за това съответния отговорник. Последният не му останал длъжен и казал раздразнено, че е воювал с бойците за защита на Москва, а не да маршируват на паради. За броени часове след посещението на Ворошилов по негова заповед били  раздадени нови военни дрехи. Както твърдят историците, чуждестранните дипломати били напълно изненадани на парада. Те мислели, че нещата в СССР са плачевни и че ако не днес, то утре Сталин ще помоли Хитлер за мир…

 

Ворошилов бил дете на времето си — сложен, противоречив, трагичен герой, но и героична фигура.

 

Той искал да живее. Искал да управлява.

 

В това число и тези, които разработвали операцията по неутрализирането на Берия.

 

А на това можел да се реши съвсем не всеки.

Ворошилов 1

Тагове: ; ; ; ; ;