ИД 93f1ИД е намалила «заплатите» на бойците си два пъти, съобщи в понеделник на конференция в Лондон помощник министърът на финансите на САЩ по борба с финансовия тероризъм Даниел Глейзър.

 

«ИД оряза «заплатите» на своите бойци в Ер-Рака с 50 %»,  — каза Глейзър. Той изрази убеденост, че това е станало факт в резултат на адиоударите на САЩ.

 

ИД е понастоящем една от главните заплахи за световната сигурност. За три години терористите успяха да завземат значителни територии от Ирак и Сирия. Те се опитват да разпространят влиянието си в страните от Северна Африка, в частност, в Либия.

 

Според различни оценки, контролираната от ИД територия е до 90 хиляди квадратни километра. Данните за числеността на екстремистката организация варират от 50 до 200 хиляди.

 

Няма единен фронт срещу ИД: с групировката се борят правителствените войски на Сирия и Ирак, международната коалиция начело със САЩ, кюрдите, ливанските и шиитските ирански опълченци. В резултат на бойните действия загинаха стотици хиляди мирни жители и няколко милиона се превърнаха в бежанци.

 

От 30 септември Русия по молба на сирийския президент Башар Асад започна военна операция в Сирия чрез ВКС по обекти на ИД и «Джебхат ан-Нусра».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;