Холандския ежеседмичник Elsevier публикува статия уличаваща украинските власти в лъжа.

Става въпрос за разследването на причините на авиокатастрофата на малазийския боинг над Донбас през юли 2014.

 

mal air ukr

 

Стана известно, че холандската страна, отговаряща за изясняването на обстоятелствата около трагедията, в действителност не е изисквала данните от радарите, по простата причина, че такива е нямало.

Докато Киев твърди точно обратното. Но разминаванията и несъответсвията не спират до тук.

 

 

» Украйна се заплете в собствените си лъжи»- така е озаглавена статията на Ерик Фрийсън публикувана в холандското издание.

За официален Киев, разследването на политолога, като минимум е неприятно, тъй като в публикацията си авторът с желязна логика и аргументирано показва, че Украйна шикалкави и всячески се опитва да очисти образа си, стане ли въпрос за катастрофата през юли 2014. Впрочем не само Украйна- позицията на Холандия  в отчета за миналата година, предизвиква сериозно недоумение в Русия заради пренебрегнатите, може би пропуснати, множество важни, сериозни доказателства, които » Росавиация», не спира да повтаря.

 

air_traffic_radar__2941272b

 

Твърденията на Украйна, че сваленият пътнически самолет през юли 2014, е дело на руските спецслужби, изглеждат все по-голословни и неоснователни.

 

Несъответсвия има  и около въздушната ракета » Бук»- руско производство,  за която се  твърди, че е свалила бойнг 777, полет МН17. За да бъдат представени фактите именно в тази светлина, в окончателния  отчет на разследващия орган,  е представена модификацията на ракетата «Бук», като съчетание на новите и старите версии на въздушния съд. Като това е направено именно с цел, внушаване на представените предварителни изводи, до началото на разследването.

 

 

Във вторник бившия първи заместник министър по инфраструктурата в Украйна и холандския поданик Владимир Шулмайстър, заявиха, че Холандския съвет по сигурността и разследващия орган никога не са изисквали данни от радарите.  Това е един от ключовите моменти, тъй като такива данни биха помогнали да се определи къде имено е била разположен ракетно-зенитния комплекс » Бук»,  ако въобще е съществувал.

 

» По това време бях член в министерската комисия по повод на МН17. И ако тогава Съвета по сигурността и  разследващия орган са поискали снимки от радарите, най-вероярно щях да знам за това. Всичко, което беше поискано, ние сме предоставили още тогава»- обясни Шулмайстър.

 

 

 

Това противоречи на доклада на Съвета по сигурността, тъй като там е написано, че украинските граждански радарни установки не са работели през юли 2014, поради извършването на профилактика.

 

 

С други думи,  никакви изображения и снимки от радарите не е имало, въпреки че, според  заявленията на Съвета, въпросът за раздарите няколко пъти се е обсъждал с Украйна: в края на август 2014 украински експерти били в Холандия, а през пролетта на 2015 специален посланик на Съвета е пътувал до Киев, за да получи изображения от радарите.

 

 

 

 

Достъпът до изображенията от радарите е от изключителна важност за съда, тъй като те биха послужили за доказателство относно точното място, от където е била изстреляна ракетата. В парламента възниква впечатление, че Украйна не е представяла никакви изображения, защото има какво да крие. Като правила, след авиокатастрофи изображенията и снимки от радарите се запазват веднага и  се използват в хода на разследването.

 

 

 Историята с украинските радари с всеки изминал ден изглежда все по-малко правдива. Томас Скансан, баща на 18-годишната Квин, която се е намирала в самолета, смята, че твърденията на Украйна звучат все по-невероятно:

» Украйна не може да обясни, защо не е имала работещи радари по време на война, когато самолетът е бил свален. Въобще е невъзможно да се повярва, че Украйна е била без радари тогава.»

Фрийсън задава логичния въпрос: кой лъже? Или Холандския съвет по сигурността и разследващия орган представят откровени неистини за катастрофата, или Украйна се оплела в собствените си лъжи и полуистини.

Въпросът е съвсем на място. За изминалата година и половина от момента на катастрофата, не са посочени нито виновните, нито причините. И не само това, всичко около темата за сваления малазийски пътнически боинг, продължава да се представя все по-нелепо- «дим и огледала»- както казват в разузнаването, когато се дезинформира обществеността.

 

Аргументите на руските експерт, които не устройват Запад, чисто и просто се игнорират. На западните средства за масова информация определено се оказва натиск, въпреки декларираната от тях свобода на словото.

Целта, която стои зад това е една: истинските виновници в гибелта на 300 мирни жители в небето над Украйна, да избягат от отговорност.

 

Българска редакция News Front.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;