Хилъри Клинтън 68873По време на предизборните дебати на кандидатите за президент на САЩ от Демократическата партия стана ясно, че и Бърни Сандерс, и Хилъри Клинтън все още считат Русия за заплаха за американската сигурност. Според Сандерс, Ислямска държава и Северна Корея са по-голяма заплаха за САЩ от Русия, а Клинтън заяви, че Русия се опитва да прекрои границите на следвоенна Европа, съобщи MSNBC.

 

Сенатор Сандерс, като върховен главнокомандващ Вие трябва да определите главната потенциална заплаха за САЩ. Ето ви три държави: Северна Корея, Иран и Русия. В какъв ред по степен на заплаха спрямо американската сигурност бихте ги подредили? Започнете с най-голямата заплаха.

 

Бърни Сандерс: Ислямска държава.

 

Водещ: Имам предвид трите държави, които изредих. Как ще ориентирате нашата национална сигурност, нашата военна политика?

 

БС: Севeрна Корея. С нея са много неясни нещата, защото това е изолирана държава, която се управлява от диктатори или от един диктатор, който, както се вижда, страда от параноя. А тази държава има ядрено оръжие.

 

Нашата цел, както аз разбирам, се състои в това да работим с Китай, за да го притиснем по-силно. Китай е една от малкото големи държави, които сериозно подкрепят Северна Корея. Мисля, че ние веднъж завинаги трябва да направим така, че да имаме сили да задушим Китай. Много ме тревожи изолираната, обхваната от параноя държава с атомни бомби.

 

Очевидно е, че ние трябва по-тясно да си сътрудничим с Китай, за да решим тези сериозни проблеми, които имаме днес. Мен ме безпокои Путин и неговите военни  авантюри в Крим и в Украйна.

 

Водещ: Министърът на отбраната Аш Картър тази седмица избра една от тези държави и назова Русия като най-главната заплаха за националната сигурност на САЩ. И с това преориентира отбранителната програма и обозначи нейните трудности. Съгласни ли сте с неговото решение?

 

БС: Не, не съм съгласен. Силно ме безпокои изолираната страна. Тя ме нервира. А Русия работи със света. И Китай също. Северна Корея е много странна държава, тя е така изолирана. Считам, че с държава, която има ядрено оръжие, трябва да се разберем веднъж завинаги, при това ефективно.

 

Водещ: Секретар Клинтън, Вие какво мислите за думите на министъра на отбраната Аш Картър? Той всъщност назова Русия за по-опасна, отколкото Иран, отколкото Северна Корея, нарече я един вид главен проблем за националната сигурност на САЩ.

 

Хилъри Клинтън, кандидат за президент на САЩ: Какво пък, не съм говорила със секретаря Картър, но ето какво, според мен, той планира: нашето ядрено споразумение с Иран е следствие от някаква принуда: ние ще отговаряме с действия на техните действия и т.н.  Ние имаме план, ще ги наблюдаваме, ще бъдем бдителни.

 

Ние действително трябва да се безпокоим около Северна Корея. Там продължават да развиват ядрения си потенциал и много упорито работят над производството на балистични ракети. Известно ми е, че някои от тези планове могат да доведат до създаването на ракети, които могат да долетят до Хаваите или до Западното крайбрежие. Ние следва да се опитаме да склоним тази държава към сътрудничество с нас, за да направим всичко възможно, за да ги ограничим, за да осъществим сдържане над тях.

 

Но секретарят Картър има предвид постоянния натиск, който Русия оказва върху нашите европейски съюзници. Русия се опитва да прекрои границите на следвоенна Европа. Тя се опитва да настрои европейските държави една срещу друга, стреми се да завземе територии, иска да запази за себе си Крим. Русия проучва възможността да нападне балтийските страни.

 

Известно ни е, че Русия активно подкрепя Асад, защото иска да укрепи влиянието си в Близкия Изток. В Сирия тя има военно-морски бази, руснаците не искат да се откажат от тях. (военно-морски бази, в множествено число, бел.ред.). Мисля, че секретарят Картър счита (и аз се радвам, че той мисли така): НАТО трябва да възобнови работата върху нашата обща отбрана. Ние трябва по-активно да подкрепяме нашите партньори в алианса, ние трябва да покажем на Путин да разбере ясно, че ще отговорим на неговата войнственост, ще отговорим да подобни посегателства над границите на държавите. Най-добре ще бъде да дадем на алианса повече оръжие и да убедим европейците да вложат повече средства за това, за да могат те действително да имат по-голям принос в собствената си отбрана.

 

В ефир на 05 февруари 2016 година.

Хилъри Клинтън Бойко Борисов 334Хилъри Клинтън Плевнелиев 14ХИлъри Клинтън Бойко Борисов йл

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;