Сирия Латакия губернатор 2Настъплението на правителствените войски срещу крепостите на радикалните ислямисти е доказателство да добрата съвместна работа между армията на Сирия и групировката на руските ВКС, счита губернаторът на провинция Латакия Ибрахим Ходр ас-Салем.

 

Неотдавнашните успехи на сирийската армия в борбата с тероризма е свидетелство за ефективността и доброто взаимодействие между групировката на руските ВКС и сирийската армия, заяви в понеделник губернаторът на провинция Латакия Ибрахим Ходр ас-Салем в реч пред новобранци.

 

На фона на продължаващото настъпление на правителствените войски срещу крепостите на радикалните ислямисти все повече и повече граждани на Сирия се стремят да подкрепят съотечествениците си, вливайки се в редовете на доброволните отряди. Те се набират на териториален принцип — всяка провинция има свои отряди. След даване на клетва, стотици опълченци се вливат в отрядите от новоосвободените от военните населени места, те ще охраняват новоосвободените градове от атаки и диверсии от страна на радикалните ислямисти.

 

«Тези победи са доказателство за добрата съвместна робота на армията на Сирия и групировката на руските ВКС. Това е демонстрация, че нашият народ се държи здраво за земята си и никога няма да я даде да я разкъсат терористите», — каза ас-Салем във встъпителното си слово.

 

Миналата седмица сирийската армия отряза основните пътища за снабдяване на терористите северно от провинция Алепо, които пътища идват от Турция. След това войската с подкрепата на опълчението, ВКС на Русия и сирийските ВВС успяха да пробият 4-годишната блокада на градовете Нубел и аз-Захра, където бяха обсадени около 70 хиляди жители. В петък правителствената войска продължи настъплението си на север от страна на Турция. Целта е пълен контрол над границата, през която терористите постоянно получават подкрепления във вид на техника и жива сила.

 

«От самото начало на конфликта гражданското население се сражава заедно с армията. Това вече е петият набор доброволци, това доказва сплотеността на народа пред лицето на общата заплаха. В най-скоро време нашата провинция — а след това и цяла Сирия — ще бъде напълно изчистена от тероризма», — заяви губернаторът.

 

В пункта за набиране на доброволци в центъра на Латакия в понеделник се събраха 500 човека. Всеки от тях има своя съдба: някои са бивши кадрови военни, други са работили в училища, в пощи… Но всичко успешно са завършили базовия треоровъчен курс и сега очакват разпределение и изпращане към освободените градове.

 

«Тези допълнителни сили ще ни помогнат да действа ме в координация с нашата армия. Тези доброволци няма да бъдат на линията на фронта, но, ако възникне такава необходимост, те също ще бъдат изпратени на фронта», — обясни един от офицерите от сирийските ВС. Според него, в съответствие с действащото законодателство на страната, по време на службата им в армията, на доброволците се запазва старото работно място и получават 50 % от работната си заплата. Освен това, семействата им получават от държавата стоки и храни непрекъснато.

 

«Моралният дух на армията и опълченците е много висок. Доколкото в Сирия има всеобща служба в армията, всеки от присъстващите тук умее да стреля. Тези хора са мотивирани и преизпълнени с решимост да освободят страната си от злото, с което воюваме вече повече от пет години»,  — обясни офицерът.

 

От март 2011 година в Сирия продължава въоръженият конфликт, в резултат на който, по данни на ООН, са загинали над 220 хиляди човека. Правителствената войска води боеве срещу банди от терористи, принадлежащи към различни въоръжени формирования. Най-активни са терористичите групировки Ислямска държава, «Джебхат ан-Нусра». На 30 септември 2015 година Русия по молба на сирийския президент Башар Асад започна авиооперация по обекти на терористичната организация ИД и «Джебхат ан-Нусра» в Сирия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;