Германия и Франция: Искаме финансово министерство на еврозоната

Дата на публикуване: 08 02 2016, 14:30


Евро 1_800Шефовете на централните банки на Германия и Франция апелираха за засилване на финансовото сътрудничество между страните-членки на еврозоната в името на запазване на европейският проект. Те настояват за създаване на финансово министерство на валутния съюз, съобщиха световните новинарски агенции.

 

Гуверньорът на Банката на Франция Франсоа Вилерой де Гало и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман споделиха притесненията си, че евроинтеграцията се намира на решаващ исторически кръстопът и в името на предотвратяването на погрешни стъпки те допълниха, че валутният съюз понастоящем съвсем не е в отлично състояние.

 

Според банкерите, европейската дългова криза съвсем не е преодоляна напълно. Те споделиха, че това е истинско предизвикателство пред еврозоната и ЕС. Според тях, налице на следните недостатъци в еврозоната: висока безработица в голяма част от страните-членки, анемичен икономически ръст и липса на ефективна програма за справяне с бежанския поток.

 

«Необходими са дълбоки структурни реформи от държавите, които се борят с дисбаланс», — посъветваха банкерите.

 

Според тях, общото финансово министерство на еврозоната ще бъде перспективен метод за хармонизиране на фискалните политики на валутния съюз, но това в значителна степен ще зависи от страните-членки на еврозоната: от готовността им да дадат по-голяма власт на европейските институции.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий