На 6 февруари правителствената войска в град Джизре започна стрелба по жилищен дом. По данни на Работническата партия на Кюрдистан, загинали са 9 човека, 25 са ранени. ВС на Турция вече няколко седмици нанасят удари по района, независимо от това, че в него има стотици мирни жители. Правозащитници и активисти наричат случващото се чудовищна трагедия, те призовават Анкара да спре огъня и да помогне да тези, които са останали в зоната на бойните действия.

 

В юго-източната част на Турция продължава блокадата на кюрдските градове от правителствените сили.

 

От град Джизре,  в който обстановката е най-сложна, постъпи информация за смъртта на девет мирни жители в резултат на поредните бомбардировки.

 

Съобщава се, че над 20 човека около две седмици вече не могат да се измъкнат от мазе в района, по който се стреля непрестанно.

 

В предградието на Джизре бе извършена протестна акция: полицията разгони демонстрантите с помощта на сълзотворен газ. Местните жители призоваваха да се спрат бомбардировките, настояваха да се окаже медицинска помощ на ранените, но турското ръководство не спира бойните действия срещу кюрдските въстаници.

«Правим голяма разлика между терористите и гражданските лица. Щателно следим в резултат на нашите операции да не пострадат мирни жители», — заяви премиерът на Турция Ахмет Давутоглу.

 

Както е видно, много от хората не са съгласни с това изявление.

 

Ръстът на жертвите от страна на мирното население подтикна над сто турски активисти, включително видни учени, писатели и артисти, да изпратят петиция към правителството.

 

Те наричат събитията в Джизре чудовищна човешка трагедия и призовават управляващите да помогнат на тези, които са в беда.

 

«Анкара и Работническата партия на Кюрдистан няма да се разберат. Според Работническата партия турската власт няма да им позволи да окажат помощ  на пострадалите. Според държавата, Работническата партия няма да допусне Бърза помощ. Ние казахме и на двете страни: ако нямате доверие един на друг, позволете на нас да влезем в сградата и да спасим хората. Това са нашите призиви», — споделя писателят Левент Гюлтекин.

 

«Правителството отказва да вземе мерки по всички въпроси, в това число по проблеми, които са издигнати от парламентаристи и представители на гражданското общество, макар все пак Бърза помощ вече да пристигна на мястото, след преки и косвени преговори между страните. Сградата бе обкръжена, по нея отново се стреляшe», — казва друг активист, поетът Орхан Алкая.

Джизре Турция e

Критическите изказвания по адрес на правителството на Турция вече могат да бъда чути дори от високопоставени чиновници. Бившият министър на културата счита, че президентът Ердоган се опитва да създаде в обществото атмосфера на страх.

 

«В Турция няма вътрешна заплаха, която да предизвиква такъв политически натиск. В страната има някакво напрежение и дори въоръжен конфликт в юго-източна и Източна Анатолия, но това не оправдава правителството и съдебната власт, които му се подчиняват и налагат сурови санкции на журналисти и политици в Анкара, — казва екс-министърът на културата и туризма на Турция Ертугрул Гюнай. — Властите нагнетяват атмосферата на страх. Мисля, че те самите има от какво вече да се страхуват. Ердоган е преследван от страхове още от 2013 година, той сам сплашва обществото, за да го подчини. 

 

Той нанесе непоправимо уронване на конституционния принцип на разделянето на властите. Ердоган се опитва да окаже влияние върху съдебната система, а това е много лош признак от гледна точка на демокрацията. Така президентът се опитва да се окопае във властта «.

Джизре Турция ini

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;