Северна КОрея 346_0МВнР на Русия осъди изстрелването на ракетата-носител от КНДР, съобщи на 7 февруари ТАСС.

«Пхенян за пореден път демонстрира пренебрежение към международното право», пише в заявление на руското външно министерство.

 

Северна Корея наруши резолюциите на ООН и изстреля в космоса ракета-носител със сателит. Съседните на КНДР държави държави свикаха извънредно заседание на Съвета за сигурност към ООН.

 

Ракетата е изстреляна в 9 ч. сутринта. САЩ потвърдиха, че ракетата е достигнала космоса. Ракетата е насила преносим сателит. На този етап не е ясно дали той вече се е освободил от ракетата. Пхенян твърди, че  космическата програма на страната е за мирни цели и отхвърля всички подозрения. Световната общност, обаче, е разтревожена, че същата технология може да се използва и за пренасяне на ядрени бойни глави от междуконтинентални ракети.

 

«Очевидно е, че подобни действия водят до изостряне на ситуацията на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло, нанасят сериозни вреди на безопасността на държавите в региона и на първо място на самата КНДР», се казва в заявлението, публикувано на сайта на Министерството на външните работи на Русия.

 

 „Препоръчваме на ръководството на КНДР да се замисли над следното, отговаря ли на интересите на страната политиката й да бъде срещу цялата международна общност“, се казва още в документа от външното министерство на Русия. 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;