Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков нарече «глупост» изявлението на Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за ръст на напрежението в Сирия заради руското присъствие.

 

По-рано Столтенберг заяви, че ударите, които нанася руската авиация «главно са нацелени срещу групите на опозицията в Сирия», а «завишената руска въздушна активност в Сирия е причина за ръста на напрежението и за нарушаване на въздушното пространство на Турция».

 

«Благодарение на руските ВКС само за  няколко месеца сирийците повярваха, че все пак могат да се борят и да унищожат международния тероризъм в страната им. И като следствие — започнаха да мислят за бъдещето на Сирия. Що се касае до разсъжденията на Столтенберг за ръста «на напрежение» в региона заради руското присъствие в Сири, то това е глупост», — заяви Конашенков.

 

Според него, не операцията на руските ВКС са източник на кризата в Сирия, а «безразсъдната дейност на страните от НАТО, които потопиха близкоизточния регион в хаос».

 

«Нещо повече, преди появата на руската авиация в Сирия именно страните от НАТО почти три години се правеха, че унищожават международния тероризъм», — каза той.

 

Както отбеляза Конашенков, през цялото това време Западът не мислеше за преговори в Сирия, «уточняваха се само сроковете за окончателното ликвидиране на страната по либийски сценарий, където именно страните от НАТО създадоха «демокрация от западен образец».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;