Алепо nya1Шефът на пресслужбата на държавния департамент на САЩ Джон Кирби призна, че град Алепо е обграден от сирийската армия.

 

Сирийската правителствена войска в района на Алепо завзе населените места Нубел и Захра, а после се оказа до селцето Салва до самата турска граница, като по такъв начин отряза крупна джихадистка групировка от основните сили.

 

С тази операция завърши първият етап от настъпателния план около Алепо, който предвиждаше деблокиране на шиитските и християнските населени места, които вече няколко години са под пълна блокада и изолация. Същите тези населени места бяха естествени опорни точки за връзка с предните части на правителствената армия при провеждане на операцията по възстановяване на контрола над цялата провинция и сирийско-турската граница.

 

Руските ВКС нанесоха по време на настъплението на правителствените войски безпрецедентен брой удари, като по този начин гарантираха скоростно придвижване на военните.

 

Някои източници казват, че броят на авиоударите е 350, които по същество си е уникален брой за подкрепа само на един настъпателен порив на армията на Асад.

 

Припомняме, че в провинция Алепо плановете на стратегическото настъпление на сирийската армия включваха: разчленяване на групировките на джихадистите на две, а след това излизане на турската граница.

 

Джихадистките и т.нар. «умерени» въоръжени групи не издържаха и в стратегическо отношение ситуацията се променяше буквално пред очите на военните.

 

При това боeвете за град Алепо съвсем не бяха приоритет. Голяма част от Алепо отдавна е сериозно разрушен от многогодишната война.

 

Е, градът вече е под контрола на Дамаск!

 

Паралелно с това върви разширяване на контрола над териториите — по няколко населени места на ден. ИД се изтласкват към планините.

 

Координацията между сирийската армия на земята и руските ВКС е пълна. Затова и подобни операции вече се осъществяват лесно.

 

Да изминеш няколко десетки километра само за няколко дена — това е напълно нормално. А само преди няколко месеца беше нещо доста сложно. Всичко бе планирано само теоретически.

 

Е, вече се прилага на практика.

 

Днес пуснаха в мрежата разни и разнообразни джихадистки видео материали, в които уж се показва, че «населението на Алепо бяха от руската армия». Глупости на търкалета, както се казва. В стилистиката си тези видео материали много напомнят знаменитите кадри «за масовото бягство на албанското население от сръбската армия в Косово».

 

Помните, нали?!

 

Помните и друго, знам — че това уж «бягство» на албанците бе използвано много скоро от НАТО и така Югославия бе направена буквално на дроб-сърма. Унищожиха с няколко бомби дори телевизията им.

 

Но да се върнем в Сирия.

 

Излизането на правителствената войска на турската граница в района на пропусквателните пунктове е най-страшният кошмар, който можеше да се случи на всички опозиционни «борци» и на един президент, чиято фамилия започва с буквата Е и завършва с буквите АН.

 

Армията на Асад раздели фронта на две — като със сабя.

 

За тези цели знаеха всички негови врагове, но никой не вярваше, че ще успее. Е, целта е постигната.

 

Само припомням, че няма никаква обсада на Алепо. Голяма част от града е под контрола на правителствените сили отдавна. Сега ставаше дума само в нормални срокове да се унищожат крупните сили на опозицията, прехвърлени в този район от другите фронтове в последните два месеца.

 

Драги читатели, всичко, което се случи е само НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ДЖИХАДИСТИТЕ!

 

Когато Генералният щаб на Сирия заедно с ВКС на Русия планира тази операция, всичко изглеждаше почти неосъществимо.

 

И същевременно съвсем просто, защото ние сме далеко от бойните действия.

 

Планът бе такъв — правителствената войска атакува от Алепо на северо-запад и на юго-запад по две направления срещу многогодишно установени там и съпротивляващите се ислямистки анклави, после ги деблокира, разрязва общия фронт на опозицията, а по-нататък джихадистите вече могат да започват да си пишат завещанието.

 

Е, това вече е факт!

 

Анкара е в шок и ужас. Тя изгуби политическите си и военни позиции.

 

За последните 2 седмици турците изгубиха контрола в провинция Латакия, а сега изгубиха контрола и над границата в района на Идлиб.

 

Джихадистките групировки, подхранвани от Турция, вече напълно губят връзката си с Алепо и остават да «висят» за всичко на врата на Анкара.

 

А излизането на правителствената войска на Асад буквално на границата фактически принуждава Турция да влезе в играта с челото напред, вече без да се прикрива зад някакви си туркомански сили.

 

Е, вероятно Ердоган ще нахлуе в Сирия.

 

Да.

 

Ако правителствената армия успее да се задържи на териториите няколко дена, вече няма да има смисъл Анкара да нахлува.

 

Да, ситуацията е критична и върви към нова война. Всичко зависи от качествата на политическите лидери, от особеностите на техния национален характер, а и от случайността.

 

За правителствената войска на Сирия е крайно важно запазването на контрола над освободените територии в Алепо, за да може окончателно да се отреже Идлиб от основните джихадистки сили и да не се даде възможност на противника да контраатакува където и да било. А това до известна степен ще вразуми Турция.

 

Всъщност, никога не съм казвала, че в Турция разсъждават разумно.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;