ТРР o«Никога не сме мислили, че правилата на глобалната търговия в 21 век могат да се пишат от Китай или която и да е друга страна» — каза Лу Кан на ежеседмичната пресконференция, предаде Синхуа.

 

Според него, Китай се базира на идеята, че водещата роля при формирането на правилата на глобалната търговия трябва да бъде в ръцете на Световната търговска организация. Китай се надява, че основните световни търговски държави и икономики ще отстояват ролята на Световната търговска организация.

 

Лу Кан призова да не се политизират търговско-икономическите въпроси.

 

В четвъртък в новозеландския град Окланд се състоя официалното подписване на споразумението за Транстихоокеанското партньортво (ТТП) с участието на министрите на търговията от 12 страни.

 

През октомври президентът на САЩ Обама потвърди сключването на 12-странното споразумение за Транстихоокеанското търговско партньорство и заяви, че правилата на световната търговия ще се пишат от Америка, а от някой друг, например от Китай.

 

«Когато над 95 % от потенциалните ни клиенти живеят зад пределите на границите ни, ние не можем да позволим на страни от рода на Китай да пишат правилата на глобалната икономика. Ние трябва да пишем тези правила, откривайки нови пазари за американската продукция и установявайки високи стандарти за защита на работниците и запазване на околната среда. Споразумението, подписано днес в Атланта, ще гарантира това», — заяви Обама.

 

Той допълни, че транстихоокеанското партньорство ще ликвидира над 18 хиляди данъци върху стоки от САЩ.

 

Споразумението за създаването на Транстихоокеанското партньорство бе договорено през октомври 2015 година. В неговите рамки ще бъде създадена зона за свободна търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион. На Тихоокеанските държави се падат 40 % от световните икономики и една трета от световната търговия.

 

 

На 14 октомври министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Русия счита за опасна инициативата за създаването на Трантихоокеанското и Трансатлантическото търговски партньорство. В същия ден официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова заяви, че Трансатлантическото и Транстихоокеанското търговски партньорство НЕ са прозрачни механизми, правилата в световната търговия трябва да се изработват в рамките на Световната търговска организация.

 

Президентът на Русия Владимир Путин по време на речта си пред Генералната асамблея на ООН обърна внимание върху заплахата от разбалансиране на световната търговия заради политиките на едностранчиви икономически санкции, от «затворени, аксклузивни икономически обединения», които се създават между държавите «кулоарно».

 

Тогава Путин призова да не се допусне пренаписването на правилата на световната търговия от отделни страни.

 

С други думи обобщено на казаното по-горе: битката продължава и на друг фронт — търговския.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;