Ердоган шах 9Президентът на Турция Реджеп Ердоган счита, че САЩ трябва да направят избор на партньор между турските власти и кюрдските войници.

 

Такова мнение изказа Ердоган една седмица след визитата на посланика на президента на САЩ в сирийския град Кобани, който се намира под контрола на кюрдските сили от бойното крило на PYD, които Анкара определя като терористи, свързани с кюрдската Работническа партия на Кюрдистан, отбелязва агенция Асошиейтед Прес.

 

«Как да ви имаме доверие? Аз ли съм ваш партньор или терористите от Кобани?», — цитира думите на Ердоган агенцията.

 

Специалният представител на президента на САЩ Обама в международната коалиция за борба с ИД Брет Макгърк в събота и неделя миналата седмица посети контролираните от кюрдите територии в северна Сирия, където проведе преговори с представителите на кюрдско-арабския алианс, който се сражава с бойците от ИД.

 

Представителят на държавния департамент на САЩ съобщи, че Макгърк е бил в сирийски Кюрдистан два дена, град Кобани присъства в списъка на посетените места.

 

По данни от кюрдски източник, «военната делегация на международната коалиция» в събота се е срещнала с лидерите на алианса «Сирийски демократични сили», «срещите ще окажат влияние върху множество фактори в развитието на ситуацията в региона».

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;