Афганистан 56Пентагонът се съмнява, че афганистанските военни са достатъчно подготвени за борба с «талибаните» и Ислямска държава. Министерството на отбраната на САЩ има планове да продължи да подкрепа Кабул. 

 

Според Али Акраб Касеми, парламентарист, САЩ не са изпълнили обещанието си да реорганизират армията на Афганистан.

 

«Изявленията на САЩ за реорганизиране на афганистанската армия са добра новина за нашите хора, аз я приветствам. То означава, че нашата войска трябва да се приведе в съответствие с настоящите нужди и международни стандарти. Но ми е трудно вече да вярвам на думи. За 15 години американците така и не успяха да направят добра афганистанска армия, защо сега да считам, че ще успеят?», — коментира той.

 

Постоянните атаки на талибаните и растящото присъствие на ИД в източната част на страната — това е реалността, с която днес се сблъскват афганистанците.

 

Заместник началникът на щаба на САЩ в Афганистан заяви, че в местната армия има твърде много вътрешни проблеми, които подриват нейната боеспособност.

 

«Някои висши офицери бяха уличени в корупция. Те трябва да бъдат заменени», — рапортува официалният представител на контингента на ВС на САЩ в Афганистан Уилсън Шофнър.

 

«В момента Националната армия на Афганистан е недоокомплектована с 25 хиляди войници», — отчита той.

 

«Възникват трудности с техническото обслужване. Войниците напускат армейската служба. Открихме, че това се случва главно заради лошото ръководство», — добавя той.

 

А ето и коментарите на Али Акбар Касеми по изявленията на Шофнър:

 

«Позволете ми да направя извода: вината е на тези, които са поели задължението да създадат професионална армия, пристигнали са на наша територия и са я взели под свой пълен контрол»- подчерта той.

 

Според писателя и активиста Дейвид Суонсън, Америка смята да продължи политиката си в Афганистан, която той счита за некомпетентна.

 

«Действията на САЩ, както добре знаем, са контрапродуктивни и във висша степен неефективни. Но те имат намерение да продължат в този дух. Американците обвиняват за някои инциденти местните жители — така беше след ударите по болницата в Кундуза. Те продължават да бомбардират болници, доказателствата говорят за това, че на тях им е известно по какви цели нанасят ударите си. Както става ясно от различни източници, включително от докладите на американския конгрес за «талибаните», Америка е главният съюзник на афганистанските власти и вече много години печели милиарди, въоръжавайки двете страни в конфликта», — коментира той.

Тагове: ; ; ; ; ; ;