Дарайя e._i_1Днес сутринта в квартал «Четирите годишни времена» на град Дарайя започна съсредоточаването на частите на 63-та бригада от 4-та моторизирана дивизия на ВС на САР, които получиха заповед да започнат настъпление за окончателното прочистване и освобождаване на населеното място, намиращо се в Западна Гута в провинция Дамаск. Значението на населеното място е стратегическо.

 

В главния щаб на сирийската армия, който е в Дамаск, потвърдиха информацията за завършване на последните приготовления и за концентрирането на войските преди началото на бойната операция.

 

Независимо от това, че ислямистките групировки от «Аджнад Ал-Шам» и «Джебхат Ал-Нусра» отказаха да се предадат и взеха решение скъпо да се откажат от земния си живот, щурмът ще започне в най-близко време.

 

Отчитайки разположението на правителствените войски, предполага се, че Дарайя ще бъде атакувана от четири страни. Кръгът постепенно ще се свива, оставяйки на ислямистите възможността да отстъпят в квартал Единство. След това останалите живи метежници ще получат предложение да се предадат и да оставят оръжието си. В противен случай — всички ще бъдат безпощадно унищожени.

 

В момента в ръцете на ислямистите е само една трета от районите в града. Това се различава значително от ситуацията през октомври миналата година, когато метежниците притежаваха над 50 % от Дарайя. Те контролираха и главния път, съединяващ града с близкия град Мo’adhimiyah.

 

Това населено място, намиращо се на запад от Дарайя, също е напълно обкръжено от частите на сирийската армия.

 

След неговото прочистване, то ще бъде следващата цел на правителствената армия на Асад, уверено настъпваща с безценната подкрепа на ВКС на Русия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;