ИД 93f1САЩ и Саудитска Арабия обсъждат възможността за сухопътна операция срещу групировката Ислямска държава в Сирия, съобщи официалният представител на държавния департамент Джон Кирби.

 

Саудитска Арабия в четвъртък изрази готовност да изпрати в Сирия своя войска за участие в сухопътна операция при условие, че е съгласувана с командването на международната коалиция начело със САЩ. Това заяви съветникът на саудитския министър на отбраната Ахмед Асери. По-рано британското издание Гардиън, позовавайки се на източник от кралството съобщи, че Ер-Рияд може да изпрати в Сирия за борба с ИД няколко хиляди военни, при това операцията може да бъде проведена координирано с Турция.

 

«Трябва да разберем повече за това предложение…Обсъждаме със саудитите параметрите и какви са техните намерения», — каза Кирби на брифинга.

 

Той припомни, че САЩ винаги са приветствали по-големия принос на другите страни в борбата срещу ИД. Но по-рано не ставаше дума за сухопътна операция на коалицията начело със САЩ в Сирия и Ирак.

Тагове: ; ; ;