Игор Сергун унСкоропостижно починалият на 3 януари 2016 година началник на ГРУ на Русия Игор Сергун беше човек, който последователно защитаваше държавните интереси на Русия и съдейства за разширяване на контактите между военните на Русия и САЩ. В некролога, публикуван на страниците на изданието Defense One, за бившият ръководител на руското разузнаване говори американският генерал Питър Зуак.

 

Според него, руският военен ще бъде запомнен като тих, скромен, ерудиран и деликатен човек. Генералът от военното разузнаване на САЩ си спомня, че Сергун е съдействал за разширяване на контактите между ръководителите на военните разузнавания на двете страни, а също за няколко срещи, които са били проведени в Хабаровск, Ростов-на-Дон и Сочи.

 

«Тези срещи, които бяха първите контакти очи в очи между старшите офицери на САЩ и Русия, винаги довеждаха до прями и прагматични дискусии», — пише Зуак.

 

Според спомените на американски генерал, тези контакти са били безценна възможност за двете страни да обяснят, защо не могат да се постигнат споразумения по такива въпроси, като Сирия, «арабската пролет», противоракетната отбрана и Украйна.

 

«Впоследствие двете страни започнаха да повдигат въпроси, по които имат съгласие: радикалният ислямизъм, необходимостта от стабилизация на ситуацията в Афганистан и Централна Азия, глобалният тероризъм, заплахите върху демокрацията, а също бъдещата глобална конкуренция за ресурси», — е отбелязано в некролога.

 

«Последният ми контакт със Сергун беше в края на 2013 година, няколко месеца преди разрива на отношенията. Аз помолих за среща, за да предам съобщение, а този властен генерал от разузнаването пристигна в най-кратък срок в граждански дрехи. Той взе посланието ми и ние обсъдихме накратко предстоящата му визита в САЩ», — спомня си Зуак.

 

Американският генерал твърди, че Игор Сергун ще остане в паметта на военните в Русия и САЩ като «опитен ветеран, прославил името си в участието на различни спецоперации».

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;