Турция _nТова каза Ибрахим Калин в интервю за турската агенция Anadolu.

 

Според прессекретаря на президента на Турция Ердоган, Русия се държи като «несериозна държава», която залага на «безсмислената пропаганда, неоправдани обвинения и лъжи».

 

Калин подчерта, че след инцидента с руския самолет Су-24, свален от Турските ВВС на 24 ноември, турската страна се е опитала да обсъди проблема по дипломатически път. Но в отговор на това Русия само е увеличила напрежението.

 

«На 29 януари 2016 година Русия за пореден път наруши въздушното пространство на Турция, — отбеляза прессекретарят. — След това президентът Ердоган се опита да се свърже с Владимир Путин по телефона, но руската страна не отговаря».

 

Както счита Калин, от една страна Путин избягва контакта с Ердоган, а от друга — заявява, че никой не се е опитал да се свърже с Русия.

 

Според Калин, Русия се опитва да прекъсне преговорите между сирийското правителство и умерената опозиция и «поставя под въпрос целесъобразността» на преговорите.

 

Калин също призова Русия да отговори за гибелта на гражданското население в Сирия.

 

По-рано съобщихме, че държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини Русия за гибелта на жени и деца в Сирия.

 

Припомняме, че руско-турските отношения се влошиха рязко след свалянето на руския изтребител от турските ВВС на 24 ноември 2015 година над сирийска територия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;