Ердога Путин 08Нарушавайки договора за откритото небе, Турция изпусна възможността да реанимира отношенията си с Русия след свалянето на руския Су-24 в небето над Сирия от турските ВВС, считат турски политолози. Това заявиха те в интервю за Sputnik Türkiye.

 

«Неспазването от страна на Турция на задълженията по договора означава, че Русия има правото да нанесе ответен удар. От друга страна, Турция изпусна шанса да нормализира отношенията си с Русия, отчитайки факта, че разрешението на Анкара за полета на руския самолет би могло да доведе до подобряване на ситуацията», — счита турският политолог Халдун Солмаз Турк.

 

Към същото мнение се придържа и бригадният генерал от Генералния щаб на Турция в оставка Аки Ер.

 

«Тази стъпка посочва окончателната ерозия в доверието между Русия и Турция, която можеше да се избегне, ако Турция бе разрешила наблюдателния полет».

 

В периода от 1 до 5 февруари Русия бе планирала провеждането на наблюдателен полет от самолета Ан-30Б над територията на Турция в рамките на Договора за открито небе. Турската страна се съгласи да приеме руската наблюдателна мисия в споменатите срокове.

 

Но след пристигането на мисията в пункта на влизане на територията на Турция, планът на руснаците бе отхвърлен. Наблюдателната мисия на Русия предполагаше полет над участъците, които са до границата със Сирия.

 

Припомняме, че до момента не е имало забрани или ограничения за използването на въздушното пространство в официални публикации в Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;