Причината за срещата на Папата с руския Патриарх

Патриархх Кирил a7_LТласъкът към промяната на отношенията между Руската православна и Католическата църкви е глобалната геополитическа ситуация, в частност, етноконфесиалният конфликт в Сирия и кризата в Украйна, счита ректорът на Руската православна семинария във Франция отец Александър Синяков.

 

«Ако ние очаквахме тази среща така дълго, то е затова, защото тя не беше желана. Приоритетите на Московската патриаршия бяха други, а диалогът с Католическата църква не беше един от тях. Мисля, че световната геополитическа ситуация бе поводът към промяна в отношенията», — каза Синяков в интервю за вестник Figaro.

 

Той отбеляза, че върху решението на Патриарха и Папата да се срещнат сериозно е повлиял проблемът с «християните, които са заплашвани от ликвидиране от ислямистките терористи».

 

Ректорът също припомни, че според мнението на митрополит Иларион, светът днес се сблъсква с «избиването на християни».

 

Според ректора, двете църкви ще успеят заедно да направят много за съдбата на християните в страните от Близкия Изток, в това число за тези, които са принудени да бягат от преследвания.

 

«РПЦ има подкрепата на руската държава. Що се касае до глобалното влияние на Ватикана, то е огромно!», — отбелязва Синяков.

 

Според него, «двете църкви могат да възстановят религиозния мир в Украйна».

 

«Когато съществува теологически диалог между католиците и православните, това ще помогне движението да продължи», — отбелязва свещеникът.

 

Патриарх Кирил и Римският Папа Франциск  ще се срещнат в Куба на 12 февруари. Информацията за първата в историята на предстоятелите среща, която, както се очаква, «ще отвори нова страница в отношенията между църквите», в петък едновременно бе публикувана от Ватикана и Москва.

 

Срещата на патриарх Кирил и Папа Франциск ще премине в рамките на визитата на предстоятелите на Руската православна църква в Латинска Америка, тя включва посещение в Куба, Парагвай и Бразилия.

 

Патриаршеската визита на Острова на свободата е посветена на 45-та годишнина от първото освещаване в Хавана на храма на Московската патриаршия в чест на светите равноапостоли Константин и Елена, посещението в Парагвай ще отдаде заслуженото на представителите на руската емиграция, които през 1920-30-те години са допринесли много за развитието на страната, «провеждайки научни експедиции, изучавайки бита на местните индианци, преподавайки в университетите».

 

Посещението на руския Патриарх в Бразилия е посветено на 95-та годишнина от пристигането на руските бежанци от Галиполи в Рио-де-Жанейро през 1921 г., а също на 70-та годишнина от създаването на Аржентинската и Южноамериканската епархии на Руската православна църква.

Коментари:

Зареждане ...