плевнелиев 2_nКъм всички, които търсят убежище, европейските държави трябва да са честни, да отчитат възможностите си за интеграция. Това заяви българският президент Плевнелиев за бразилския вестник Correio Braziliense.
«България трябва да интегрира мигрантите, да се погрижим за всички, да им дадем възможност за образование, дом и перспектива», подчерта българският президент.
В ЕС се води интензивен дебат по отношение на миграционния натиск, през следващите седмици ще се представи стратегия по въпроса, допълни Росен Плевнелиев. Той подчерта, че броят на хората, които Европа приема ще бъде намален, предвид възможностите на всяка отделна страна за тяхната интеграция.

Да се фокусираме върху спирането на войната в Сирия, призова президентът, допълвайки, че през следващите седмици дипломацията ще се развихри по въпроса.

“Няма да успеем ако издигаме стени и огради или всяка страна сама търси решение”, категоричен беше Росен Плевнелиев по отношение на миграционния натиск.

България разследва всички случаи на малтретиране на бежанци, сподели още Росен Плевнелиев. Той допълни, че в страната ни винаги са се спазвали човешките права.

«Бяхме изненадани и неподготвени, когато започна бежанската криза. Но веднага започнахме координация на усилията на различните институции за справяне с този проблем и оттогава постигнахме изключителен напредък. Не сме съвършени, но инвестираме в съоръжения, оборудване, в езикови курсове за хората, които се нуждаят от това”, отбеляза още президентът.
Росен Плевнелиев беше категоричен, че страната ни ще продължи да бъде част от антитерористичната коалиция срещу ИД начело със САЩ.
«Идеологията на тероризма може да бъде преодоляна само с толерантност и с по-добро образование, чрез политики, които подпомагат дори и най-маргинализираните групи в нашето общество да бъдат интегрирани», посочи държавният глава.

«Дилма Русеф е световен лидер, който представлява една от най-големите икономики в света и най-влиятелната държава в Латинска Америка и в Карибския басейн. За европейските лидери тя е много специален партньор, който има отворен светоглед, с демократични възгледи, разбира от икономика и се е посветила на това да подобри своята страна», посочи Росен Плевнелиев.

Пезидентът добави в интервюто, че България осъществява реформи в енергетиката, здравеопазването и социалното осигуряване и се стреми да се адаптира към промените в света.

Тагове: ; ; ; ; ; ;