Използвайки Су-35 в Сирия, Русия не се стреми да заплашва никого, но определено ще защити себе си, заяви заместник председателят на комитета по отбрана към Съвета на федерациите Франц Клинцевич.

 

По-рано представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков съобщи, че свръхманеврените Су-35С са започнали изпълнението на бойните задачи в Сирия миналата седмица. Той припомни, че от известно време всички руски самолети задължително прикриват руските и сирийските изтребители, а също съвременните ПВО комплексите, включително С-400.

 

«Това е нормална практика на всички страни: като парламентарист казвам това, което вероятно мислят военните. Повтарям го, за да изпреваря вероятни негативни последствия. Русия не заплашва никого, но при всички положения умее да защитава себе си», — каза Клинцевич пред журналисти.

 

Изтребителят Су-35 разполага с мощно въоръжение и е способен да открие, съпроводи и атакува осем цели едновременно, заяви в петък представителят на групировката на Въздушно-космическите сили на Русия в Сирия. Той подчерта, че самолетите по двойки ще изпълняват денонощно дежурство в авиобаза Хмеймим и са готови да излитане в рамките на една минута.

 

Според Клинцевич, използването на пълната мощност на най-новите изтребители Су-35 — това е реално потвърждение на изявлението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров за това, че Русия ще помага на Сирия до пълната победа.

Су 35С g

Тагове: ; ; ;