F-35 САЩИзтребителят от пето поколение F-35 отдавна стана предмет на спорове и съмнения около жизнеността на проекта, пише Business Insider.

 

При обща стойност на проекта 1.5 трлн. долара, той има достатъчно много недостатъци, които могат да «провалят» жизнеспособността на изтребителя.

 

Един от главните проблеми при разработката на F-35 е около системата Block2, която отговаря за общия контрол на бойните характеристики на самолета, в частност за различните видове канали за предаване на информация и стрелковите системи.

 

«Най-сериозни недостатъци има в системите за навигация и около точността на попаденията. Тези програмни проблеми забавят провеждането на изпитанията на машината», — отбелязва изданието.

 

Block2 има проблеми с точността на стрелбата, с използването на радарите, пасивните датчици, със системата за разпознаване «свой-чужд» и електронно-оптическото фиксиране на целта.

 

«Ако Block2 не бъде поправен, то и самият проект F-35 ще се провали», — пише Business Insider.

 

Сред множеството недостатъци влиза и нуждата от смяна на конструкцията на горивната система на изтребителя. Настоящата модификация не отговаря на изискванията по отношение сигурността на полетите, защото може да провокира взрив в резултат на взаимодействието между кислорода и газовете от резервоара за гориво. Това изисква допълнителни апаратурни и програмни модификации.

 

F-35 не отговаря и по отношение изискванията за защита от мълнии.

 

«Ако проблемът не бъде решен, F-35 ще се нуждае от разработване на допълнителни методи за защита от мълнии», — се казва в статията.

 

F-35 има и отклонения в системата за управление на полетите, което прави невъзможно воденето на въздушен бой под определен ъгъл, а също и снижава маневреността на изтребителя.

 

Изданието пише, че освен изречените недостатъци, изтребителят има още редица проблеми с индикаторите на шлема, който би трябвало да изкарва на екран важната информация за протичането на полета. Стойността на един шлем е 400 хиляди долара, но той не гарантира получаването на ясно изображение в тъмната част на денонощието.

 

Ненадеждни в новия изтребител са и процесорите, шаситата, системата за управление на температурата, която трябва да се обслужва от пилота по-често, отколкото е нормално за изтребител от такова поколение, а също неизправностите в системата за катапултиране. Всичко това може да е причина за смъртоносни травми у пилота.

Тагове: ; ; ; ;