BRITAIN-ASSANGE/ASYLUMРаботната група към ООН, свикана по въпроса за незаконното лишаване от свобода призна, че създателят на Уикилийкс е задържан незаконно, съобщи ТАСС още вчера.

 

На пресконференцията от посолството на Еквадор в Лондон Асанж сподели пред журналистите, че Великобритания и Швеция ще се опитат да дискредитират чрез медиите ООН, заради така взетото решение на работната група по правата на човека.

 

Припомняме, че Джулиан Асанж пусна жалба в ООН на 12 септември 2015 г.,  в която той определя задържането си като незаконно. Решението на комисията на ООН няма юридическа стойност за съдебните процеси, провеждани срещу Асанж във Великобритания и Швеция.

 

По време на пресконференцията Джулиан Асанж изрази становището си за Русия:

„Това е като торта. Представете си, че най-долния блат на тортата е Китай, а горният – Русия. Средна Азия е като крем между тях. Китай и Русия притискат Средна Азия със своите политически и икономически интереси. А когато кремът е силно притиснат, той започва да се разтича извън блатовете на тортата. А самата торта е увенчана със САЩ, те стоят там като корона и обсипват Русия с лютив черен пипер от военните си бази, специалните си служби, а от това разтичането на крема става още по-силно.“ 

 

Асанж сподели още:

„Който контролира интернет, контролира света“.

 

Според Асанж, Гугъл е чистокръвен «шпионаж».

  „80% от печалбата за компанията е спечелена на базата на събиране на информация за хората, които ползват услугите на Гугъл. Те обединяват, съхраняват и индексират базата данни чрез създаване на профили. На база тези профили анализатори могат да предсказват поведението на хората и техните интереси. После Гугъл продава профилите главно на рекламодатели, но и на други заинтересовани лица, фирми или институции. Т.е. Гугъл де-факто е едно и също с Агенцията за национална сигурност на САЩ.“

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;