Турция кюрди phpСилна артилерийска стрелба и взривове се чуват в столицата на турския град Диарбекир, където продължават боевете между армията и кюрдските активисти, предаде коресподентът на РИА Новости от мястото на събитието.

 

В центъра на Диарбекир, който се счита за «столица» на турските кюрди, се намира историческият район Сур, в който има няколко архитектурни паметника — в частност, той е обграден от многокилометрова крепостна стена, в която някои франгменти са от IV век пр.н.е. Вътре в крепостта се намират старинни църкви и джамии на възраст около 1300 години.

 

Но в последните месеци района Сур се е превърнал в място на постоянни боеве между Работническата партия на Кюрдистан и турската армия и полиция. Днес районът е отцепен от военни, те стрелят по позициите на кюрдите.

 

Кметът на Диарбекир Фират Анли съобщи, че от 70 хиляди човека в Сура са напуснали домовете си вече около 50 хиляди.

 

Турските власти обявиха през декември комендантски час в редица населени с кюрди региони в юго-източната част на страната, в частност, в района Сура в град Диарбекир, Джизре и Силопи в провинция Ширнак, а също в Нусайбине и Даргечит в провинция Мардин. В Джизре и Сура продължават уличните боеве между силоваците и бойците от забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан.

 

По данни от генерални щаб на Турция, от средата на декември в районите на антитерористичната операция са унищожени над 750 кюрдски бойци.

Тагове: ; ; ;