Яценю Порошенко 2«Тлеещият» конфликт в източна Украйна все още продължава, но в Киев се очаква политическа борба от голям мащаб, се казва в материала на изследователския център Stratfor.

 

След като президентът на Украйна Петро Порошенко и премиерът на страната Арсений Яценюк дойдоха на власт през 2014 година, новото правителство започна да се формира по образец на прозападните партии.

 

«Но войната в източна Украйна, големият икономически спад и болезнените мерки в икономиката доведоха това това, че народът, а също много политици, изразяват недоволство от действията на властите. Бавното темпо и неефективността на реформите станаха причина за периодично възникващите протести, а също понижиха популярността на правителството», — пише авторът на материала.

 

Той отбелязва, че партиите, които са в малцинство в управляващата коалиция, са започнали да се дистанцират от подложения на нападки премиер Яценюк. През октомври 2015 година партията «Народен фронт» на Яценюк дори не участва в местните избори, защото допитването показа, че тя няма да събере дори 5 % от гласовете на украинците.

 

«Това ниво на политическата борба в Украйна в края на краищата ще промени вътрешните последствия за страната, но също и ще повлияе върху отношенията и преговорите с Русия. Предсрочните избори могат да прекъснат мирните преговори», — счита авторът на статията. 

 

Той твърди, че макар Източна Украйна и да е една от ключовите арени на битката между Русия и Запада, политическата борба в Киев ще играе ключова роля в конфликта за 2016 година.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;