Образование onПламенна  дискусия по повод новия Закона за образованието между народните представители Снежана Дукова от ГЕРБ и Стоян Мирчев от “БСП – лява България”  се случи днес в студиото на „Денят започва“.

 

Стоян Мирчев от «Коалиция Лява България» заяви, че новият закон e носител на повече проблеми, отколкото трябва и отколкото той решава. Според Мирчев, в новия закон са набутани европейски практики, който светът отдавна е отрекъл. Социалистът използва примера на помощните училища за деца с аутизъм, които вече ще са със статут на институции. Финансирането на частните училища е още по-голям проблем, според социалиста. Финансовата помощ, която управляващите предвиждат да дадат на частния образователен сектор е цинизъм, защото цялата система страда от „хронично недофинансиране“, каза социалистът Стоян Мирчев. Той засегна проблема с „безконтролно“, според него, ново и ново безкрайно печатане на учебници.

 

Снежана Дукова от ГЕРБ не остана тиха и опонира, заявявайки, че за създаването на новия закон са участвали над 600 души специалисти от образованието.

 

„Нека да успокоим хората, страната ни има нужда от ново качествено образование, времето смени информационните кодове, проблемът е ментален, а не фактически, българското училище е пред сериозни предизвикателства от регионален и глобален характер. Законът отговаря на всички потребности на времето и е базисен закон, той определя структурата на образованието.“

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;