Алепо Сирия x664Сирийската арабска армия в тясно сътрудничество с бойците от Хизбулла и руската авиация осъществиха окончателен и пълен контрол над Мейир и Кафр-Нейей в района на неотдавна освободените градове Нубол и Аз-Захра след многочасови боеве с исламистите, които продължиха цял ден. Горепосочените населени места бяха под ислямистки контрол от 2012 година.

 

Няколко дени преди началото на настъплението войската бе завзела вече селищата Дувейр Аз-Зейтун, Тел-Джибин, Хардитин и частично населеното място Ратиян.

 

След като Сирийската армия разшири буферната зона около пътищата за снабдяване, местните джихадисти бяха напълно отрязани от основните си канали за снабдяване, идващи от Турция в Алепо през Азаз.

 

По време на боевете за Мейир и Кафр-Найю «Джабхат Ан-Нусра», «Джейш ал-Фатх» и «Джабхат ал-Муджахидин» понесоха тежки загуби.

 

ВКС на Русия нанесе над 500 авиоудара по позициите на ислямистите в района след началото на настъплението преди 4 дена.

 

В боевете загинаха множество правителствени войници и бойци-шиити.

 

Към 3 февруари 2016 година сирийската армия запазва стратегическата си инициатива и води достатъчно успешни операции срещу прозападните метежници и Халифата в множество направления, освобождавайки нови и нови територии.

 

Настоящото настъпление на Сирийската арабска армия, подкрепено от ВКС на Русия има ключово значение за започналите Женевски преговори, които ще продължат под егидата на ООН шест месеца, но вече бяха прекъснати, поради отказа на опозицията от Ер-Рияд да участва в тях. Бяха поставени условия Сирийската правителствена армия и Русия да прекратят бойните действия в страната.

Алепо Сирияic

Ключова роля във военната ситуация в Сирия играе битката за Алепо и сраженията в планините на Латакия, които са от важно комуникационно значение в битката срещу сирийските метежници, получаващи снабдяването си от Турция.

 

Лишени от снабдяване, терористите все по-трудно успяват да се противопоставят на правителствените войски.

 

Сирийската армия завзе Ал-Син и така създаде сериозна заплаха за големия брой отряди на Халифата източно от Алепо.

 

През декември-януари Халифатът тук даваше сериозен отпор на армия на Асад, но в началото на февруари отбраната им не издържа и днес вече окончателно се формира своеобразен джоб, който заплашва да се превърне в котел, в който ще се окажат обградени около 3-4.5 ислямисти.

 

Очевидно сирийската армия ще направи опит да затвори напълно котела, докато армията на Халифата ще нанася удари по настъпващата армия на Асад както вътре в котела, така и прибягвайки до резервите си от север.

 

Ако ситуацията стигне до пълното обкръжаване на ислямистите, това ще се превърне в истинска катастрофа за Халифата за последните три месеца, затова трябва да очакваме твърде сериозни сражения, в които двете страни ще вкарат в бойните действия всички свои възможни резерви. Със сигурност ВКС на Русия ще се активизира максимално.

 

Като цяло — на север и изток от Алепо войската на Асад се справя добре — ислямистите търпят неуспехи, които имат не само оперативни, но и стратегически последствия. Те ще окажат влиянието си върху хода на сирийската война. Битката за Алепо е ключова за изхода от войната и на този етап Асад и Русия имат всички шансове да я спечелят.

Алепо Сирия

Като цяло, сирийската армия с подкрепата на контингента на Русия, Иран и Хизбулла продължава настъпателните операции в различни участъци на фронта, напипвайки слабите места на противника.

 

Там, където армията не успява да постигне успех, се вкарват силите на резерва. Там, където темповете на придвижване са бавни или настъплението завършва без особен успех, операцията се преустановява, войската се прегрупира и удря на друго място.

 

Тази стратегия работи успешно по отношение силите на Халифата. С прозападните и протурските метежници всичко е значително по-лесно, те трудно удържат позициите си. Последните успехи на сирийците около Салма, Шейх-Мискин и северо-западно от Алепо показват, че в редица участъци е достигнат пределът на съпротивата и противникът не издържа напора на сирийската армия и ударите на ВКС на Русия, и започва да се огъва.

 

Прилага се тактиката на планираното изтощаване на живата сили, унищожаването на техниката на противника, нарушаването на неговите организационни, командни и логистични структури.

 

2016 година до момента е  благоприятна за Асад във войната му срещу прозападние метежници.

 

Затова на преговорите с опозицията Асад може вече да заема по-твърда позиция и да се опита да диктува условията, по които трябва да се осъществи следвоенното регулиране. В дадения случай войната е само класически елемент за реализиране на политическите цели с други средства.

 

На този етап е по-важно да се  нанесе поражение на прозападната опозиция и да се подобрят позициите на Асад в преговорите. ИД държава в момента е на заден план. 

 

Много скоро Русия ще се заеме с пълния демонтаж и на Халифата.

 

Руската авиация, тежката артилерия и военните съветници, иранките специални части, най-добрите бойци на Хизбулла, доставката на съвременна военна техника и боеприпаси — всичко това позволява на сирийците само за 4 месеца да провеждат настъпателни операции без прекъсване, при това в различни направления.

 

Отчитайки факта, че САЩ се готвят към активни действия през пролетта, може да се каже, че Асад и Русия имат около 1-2 месеца, за да подобрят позициите на законния сирийски президент преди пряката военна намеса на САЩ във войната в Сирия.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;