Сирия 7Държавният департамент на САЩ знае за военните мерки, които Турция предприема на границата със Сирия, но не е готов да ги коментира, заяви официалният представител на департамента Джон Кирби.

 

«Ние знаем, че Турция предприема действия в района на своята граница със Сирия, за да обезопаси участъка от 98 км, който си остава проблемен», — каза той.

 

Кирби отбеляза също, че не е готов да коментира тези действия.

 

«Не съм готов да коментирам действията на американските военни», — добави Кирби, който неотдавна работи на аналогична длъжност в Пентагона.

 

Журналистите отбелязаха, че предшественичката на Кирби — Джен Псаки, бидейки официален представител на Държавния департамент, спокойно говореше за действията на Русия в района на границата й с Украйна. Но Кирби не отговори пълноценно на зададения въпрос.

 

«Факт е, че Турция е партньор в антитерористичната коалиция. Край!», — резюмира той.

 

По-рано в четвъртък официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че съществуват сериозни основания да се счита, че Турция се подготвя за военно нахлуване в Сирия. Според него, по-рано Министерството на отбраната е представило на международната общност неопровержими видеодоказателства, от които е видно, че турски самоходни артилерийски установки стрелят по сирийски населени места северно от Латакия.

Тагове: ; ; ; ; ; ;